Debat over buitenbios in Stadspark zorgt voor gemengde gevoelens

Een initiatiefnemer die zich hard maakt voor een openluchtbioscoop in het Stadspark in Groningen en bezorgde bewoners die vrezen voor overlast. Ze spraken allebei woensdagavond in bij de gemeenteraad, volgden het debat en gingen uiteindelijk allebei met gemengde gevoelens naar huis.
Een duidelijk voor of tegen-uitspraak van de gemeenteraad kwam er namelijk niet. Daar is het ook te vroeg voor, want het plan is namelijk vooral nog precies dat: een plan. Initiatiefnemer Roland Breteler heeft nog geen vergunning aangevraagd voor de buitenbios, al is hij wel van plan om dat nog voor de zomer te doen.
Horrorscenario
Maar bezorgde bewoners verenigd in Stadspark Natuurlijk wilden dat moment voor zijn en zorgden er met voldoende handtekeningen voor dat het onderwerp op de agenda van de gemeenteraad kwam. Voorzitter Manon van der Meulen van de belangengroep voor omwonenden noemt het 'een horrorscenario' als de bioscoop er komt.
Zij benoemt dat zes wijken ingesloten zitten tussen muziekevenementen en festivals en dat ze niet zitten te wachten op ook nog een openluchtbioscoop. De druk op het zuidwesten van de stad is volgens Van der Meulen te hoog. 'Groningen heeft al een buitenbioscoop op het dak van het Forum. Waarom moet er dan nog een bij? En als er nog een bij moet, kies dan een plek in het oosten van de stad of in het noorden van de stad.'
Dieren gewend aan overlast?
Stadspark Natuurlijk en het Instituut voor Natuureducatie wijzen ook op de ecologische waarde van het park. Een bioscoop zou het broedseizoen verstoren en vogels en vleermuizen verjagen.
Ecoloog Rudmer Zwerver bestrijdt dat. Hij doet op verzoek van de initiatiefnemer van de bioscoop ecologisch onderzoek in het park. 'Ik ben niet voor of tegen de bioscoop', zegt hij om te beginnen. 'Maar we moeten vaststellen dat het Stadspark geen natuurgebied is. Het is een recreatiegebied voor mensen. Er is veel reuring met een ringweg, festivals, brommers en dat zie je terug in de dieren die er wonen. Dat is niet zo bijzonder. Op dit soort plekken zijn de dieren er aan gewend.'
Verdeelde politiek
De politiek hield zich voor een belangrijk deel op de vlakte. Vooral de fracties van CDA, Student en Stad, D66 en PvdA lijken enthousiast over de plannen. De SP, Stadspartij 100% voor Groningen en de VVD zien het juist niet zitten. GroenLinks liet als grootste partij niet helemaal het achterste van de tong zien, maar neigt ook naar een 'ja' als de zorgen van bewoners worden weggenomen.
De Partij voor de Dieren zit als coalitiepartij in een spagaat. Enerzijds wil ze volgens het coalitieakkoord ruimte laten voor dergelijke initiatieven in het Stadspark, maar aan de andere kant wil de partij liever meer rust voor het groen. Wat de partij uiteindelijk gaat doen, liet raadslid Janette Bosma in het midden.
Gemengde gevoelens
Zo blijven er onder aan de streep aan beide kanten gemengde gevoelens over bij initiatiefnemer Roland Breteler. 'Het is goed dat mensen hun bezwaar kunnen uiten en ik heb mijn verweer daartegen kunnen uiten', vertelt hij. 'Maar ik denk dat we er nog niet uit zijn.'
Breteler heeft begrip voor de onrust bij omwonenden, maar noemt die wel onterecht. 'Er is een boel te doen in het Stadspark, dus ik snap dat ze kritisch zijn op alles wat er gebeurt. Maar ik denk niet dat ik voor geluidsoverlast ga zorgen. En zo zijn we in een langdurig welles-nietesspel beland.'
Stadspark Natuurlijk is blij dat er meerdere kritische vragen zijn gesteld, zegt Alfred Somsen van Stadspark Natuurlijk na afloop. 'We hopen dat er iets met die kritische vragen wordt gedaan.' Al hoorde Somsen in de gemeenteraad ook genoeg voorstanders van de plannen voor de buitenbios. Indien nodig zal Stadspark Natuurlijk later opnieuw in het geweer komen tegen de plannen, zegt hij.
De kans dat dat snel gaat gebeuren, lijkt aannemelijk. Initiatiefnemer Breteler heeft aangekondigd om over ongeveer een maand de vergunning voor zijn buitenbios aan te vragen.