Grote schoonmaak FC Groningen begonnen, vier spelers mogen vertrekken

Damil Dankerlui, Emmanuel Matuta, Marin Sverko en Yahya Kalley in het shirt van FC Groningen
Damil Dankerlui, Emmanuel Matuta, Marin Sverko en Yahya Kalley in het shirt van FC Groningen © Orangepictures
FC Groningen haalt de bezem door de spelersselectie. Marin Sverko, Yahya Kalley, Emmanuel Matuta en Damil Dankerlui zijn de eerste spelers die te horen hebben gekregen dat er voor hun geen toekomst is in de Euroborg. Daarmee hopen de Groningers wat ruimte te creëren op de loonlijst richting volgend seizoen.
Voor Sverko en Kalley komt het nieuws vermoedelijk niet als een verrassing. Zij werden in de winter al verhuurd aan respectievelijk Venezia en IFK Norrköping. Het tweetal werd in 2021 gecontracteerd voor drie seizoenen, maar FC Groningen is bereid om met geïnteresseerde clubs in gesprek te gaan.
Matuta werd in januari vorig jaar bij de beloften van PSV vandaan geplukt en voor vier seizoenen vastgelegd, maar van een echte doorbraak kwam het niet, In de winter werd de 21-jarige Belg teruggezet naar het onder 21-team van de Groningers, omdat er ontevredenheid was over de manier waarop Matuta zich ontwikkelde. Hij kwam daarna niet meer in de plannen voor van FC Groningen.
Damil Dankerlui kwam in de zomer van 2020 over van Willem II en moest Deyovaisio Zeefuik doen vergeten in de Euroborg. Dat bleek een te zware erfenis voor de 26-jarige Amsterdammer, al kwam hij in drie seizoenen bij de Groningers toch nog tot 78 competitieduels waarin hij tweemaal trefzeker was. Dankerlui heeft nog een contract tot en met volgend seizoen.

Huurlingen vertrekken allemaal

Naast dit viertal neemt FC Groningen ook afscheid van alle spelers die afgelopen seizoen werden gehuurd. Ricardo Pepi staat nog onder contract bij FC Augsburg, maar vervolgt zijn carrière mogelijk in de Eredivisie, terwijl Mads Bech Sørensen (Brentford), Aimar Sher (Spezia), Oliver Antman (FC Nordsjaelland), Elvis Manu (Botev Plovdiv), Matej Chalus (Malmö FF) normaal gesproken terugkeren bij de clubs waar ze nog onder contract staan.
Jetro Willems, die in de winter tot het einde van het seizoen werd vastgelegd door FC Groningen, beraadt zich nog op zijn toekomst. Dat kans dat die bij FC Groningen ligt is niet groot.