Lopend Vuur: Een paar kilo minder zou mij niet misstaan

Iemand weegt zichzelf
Iemand weegt zichzelf © ANP
Een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar heeft overgewicht, blijkt uit een rapportage van het CBS. Bij bijna 7 procent van de jongvolwassenen is sprake van obesitas. Het aantal jongeren in deze leeftijdsgroep dat te veel weegt, schommelde de afgelopen jaren wat heen en weer, maar op de langere termijn lijkt wel sprake van een stijging.
In 2014 had 21 procent van de 18- tot 25-jarigen overgewicht, in 2022 was dit precies 25 procent, laat het statistiekbureau weten. Onder kinderen en jongeren van 2 tot 18 jaar is het overgewicht in dezelfde periode slechts met een fractie toegenomen.
Het CBS ziet een aantal duidelijke factoren die een rol spelen. Zo lijken herkomst en opleidingsniveau van ouders een flinke rol te spelen. Obesitas komt bijvoorbeeld drie keer zoveel voor onder kinderen tot 12 jaar van wie de ouders maximaal een vmbo-opleiding hebben afgerond als onder kinderen van wie de ouders een studie aan een hbo of universiteit hebben behaald. Als een van de ouders flink overgewicht heeft, stijgt de kans op overgewicht bij de kinderen ook. Het CBS becijfert dat jongeren die buiten Europa zijn geboren, of die ouders van buiten Europa hebben, vaker overgewicht hebben dan
jongeren met een Nederlandse herkomst: 24 procent versus 15 procent van alle 2- tot 25-jarigen. Een groot deel van de jongeren met overgewicht beweegt te weinig, verklaart het CBS verder.
Jong of oud, hoe zit het eigenlijk bij jou?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Dagelijks douchen

'Iedere dag onder de douche is niet nodig', dat was de stelling van woensdag. 4207 mensen lieten hun mening weten. Ruim 80 procent van hen was het met de stelling eens.