Tegenvaller: gemeentehuis Winschoten wordt 6 miljoen euro duurder

Een van de schetsen van het nieuwe gemeentehuis in Winschoten
Een van de schetsen van het nieuwe gemeentehuis in Winschoten © Gemeente Oldambt
Het nieuw te bouwen gemeentehuis in Winschoten wordt 6 miljoen euro duurder dan begroot. Dat heeft de gemeente Oldambt laten weten.
Reden daarvoor zijn onder andere de gestegen bouwkosten.

Nieuw gemeentehuis

Oldambt wil haar huidige gemeentehuis in Winschoten slopen en op nagenoeg dezelfde plek een nieuw gemeentehuis bouwen. Het voorste, karakteristieke gedeelte van het huidige gemeentehuis aan de Langestraat blijft staan.
De bouwkosten zijn aanzienlijk gestegen, mede onder invloed van de oorlog in Oekraïne en inflatie
Erich Wünker - wethouder gemeente Oldambt
De gemeente hield altijd vol dat het gemeentehuis binnen de begroting van 25 miljoen euro zou blijven, maar dat lukt dus niet.

Wethouder voorziet niet veel problemen

Wethouder Erich Wünker over de bouwkosten: 'Deze zijn aanzienlijk gestegen, mede onder invloed van de oorlog in Oekraïne en inflatie. Die stijging is op zich logisch gezien de genoemde ontwikkelingen.’
Toch ziet de wethouder niet heel veel problemen: ‘Het bedrag schrijven we af over een periode van veertig jaar, de gemiddelde levensduur van een gebouw als dit. Aanvankelijk was de rente over dat bedrag 1,5 procent. Door een gunstige projectfinanciering kunnen we dat percentage op nul procent houden.’
De gemeenteraad moet beslissen of zij instemt met de extra 6 miljoen euro. In oktober hakt zij een knoop door. Als alles volgens planning verloopt, opent het nieuwe gemeentehuis eind 2025 of begin 2026 de deuren.