Ontvoerd meisje uit Haren getraceerd in Marokko

GRONINGEN - Justitie in Groningen heeft de verblijfplaats achterhaald van het ontvoerde meisje Aisha Rieck uit Haren. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord.
Het 9-jarige meisje werd in 2007 door haar biologische moeder ontvoerd en meegenomen naar Marokko. Daar wonen ze tegenwoordig in de badplaats Mohammedia. De politie kwam de twee op het spoor tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar de vader van Aisha. Hij is de hoofdverdachte in een omvangrijke Groningse drugszaak 'Cuatro'.

Pleeggezin

Aisha werd op jonge leeftijd door de kinderbescherming uit huis geplaatst. Haar moeder was vanwege drank-en drugsproblemen niet langer in staat voor haar te zorgen en haar vader zat in de gevangenis. Na vier pleeggezinnen werd ze in 2005 ondergebracht bij de familie Staal in Haren waar ze tot haar ontvoering in 2007 heeft gewoond.

Ontvoering

In de zomer van 2007 zou Aisha in het kader van een omgangsregeling een dagje met haar moeder naar de dierentuin in Emmen. Een dag later worden ze bij toeval gefilmd door een Nederlandse toerist op een veerboot van Zuid-Spanje naar Marokko. Het is het geboorteland van de vader van Aisha. Hij wordt door de politie gehoord maar ontkent elke betrokkenheid. Daarmee loopt het spoor voor justitie dood.

Doorbraak

Begin april dit jaar wordt de vader van Aisha gearresteerd tijdens een grote drugsactie in Groningen. In het kader van het onderzoek worden er op 24 plekken in Nederland invallen gedaan waaronder in een aantal growshops in de binnenstad van Groningen. Er worden 15 verdachten opgepakt, onder wie de 39-jarige Driss B. Hij wordt gezien als de leider van een internationaal opererende drugsbende en zit in afwachting van zijn rechtszaak vast.

Het Onderzoek

Justitie vermoedt dat de vader van Aisha honderdduizenden euro's heeft geïnvesteerd in onroerend goed, renpaarden en auto's in Marokko. Tijdens het in kaart brengen van zijn vermogen stuit de politie op een landgoed in de Marokkaanse badplaats Mohammedia, even ten noorden van Casablanca. Het blijkt de huidige verblijfplaats van de inmiddels 9-jarige Aisha en haar moeder Alexandra Rieck.

Leger des Heils

Aisha stond destijds onder toezicht van de afdeling jeugdzorg van het Leger des Heils. Een medewerker heeft inmiddels contact gehad met moeder en dochter. De twee zouden 'heimwee' hebben en graag terug willen naar Nederland. Bij terugkeer hangt de moeder wel een rechtszaak boven het hoofd wegens het onttrekken van een minderjarige aan het wettelijk gezag. Een misdrijf waar een maximale gevangenisstraf van negen jaar op staat.