Boek over 50 jaar Donar nadert voltooiing: 'Hoge pieken en diepe dalen'

Een uitverkocht Martiniplaza in mei 2017
Een uitverkocht Martiniplaza in mei 2017 © ANP
Om het 50-jarig jubileum van Donar extra glans te geven verschijnt in september een boek over een halve eeuw professioneel basketbal in Groningen. De initiatiefnemers van het jubileumboek zijn oud-bestuursleden Jos Timmer, Bert Panman en Rob Schuur.
Volgens Timmer is het een uniek boek, omdat niet eerder is geschreven over de volledige historie van de basketbalclub.

Niet zo maar een cluppie

'In die vijftig jaar is veel gebeurd. Dit boek gaat dieper en verder dan alleen de kampioensjaren. Het gaat over de achtergronden: Donar is niet zomaar een cluppie. Op basis van alle verhalen is duidelijk dat er een groot hart in de club zit. Dat is misschien wel de reden dat Donar is uitgegroeid tot de grootste zaalsportclub van Nederland. Het verhaal achter deze successen en dieptepunten is zo fascinerend. Het gaat over hoge pieken en diepe dalen', zegt Timmer.
De cover van het boek
De cover van het boek © Jos Timmer
De voorinschrijving voor het boek is inmiddels gestart en is te koop voor 33 euro. De voorinschrijving eindigt op 15 juni. Daarna betalen liefhebbers 38 euro. Redacteuren Geert Jan Darwinkel (eindredacteur), Emiel Venema, Martin Kuizenga, Bas Kammenga en Paul Zweverink en sportjournalist Dick Heuvelman hebben de verhalen geschreven voor het boek, dat uit ruim 300 pagina's bestaat. De officiële presentatie staat gepland op 23 september in Martiniplaza in Groningen.

Het Donar-gevoel

De initiatiefnemers van het boek Donar 50 jaar, een halve eeuw professioneel basketbal in Groningen vinden dat de mijlpaal niet ongemerkt voorbij kan worden gegaan. Het Donar-gevoel wordt uitvoerig besproken in het boek.
'Het Donar-gevoel ontstaat natuurlijk niet louter door het kijken naar wedstrijden en resultaten. Het wordt vooral ook gevoed door inzicht in de historie. Door zowel de sportieve als historische betekenis van Donar voor heel Noord-Nederland te doorgronden. Door te begrijpen waar het vertrouwen in de organisatie en de aantrekkingskracht voor het bedrijfsleven vandaan komt. Door te onderzoeken waardoor Donar al decennialang kan bogen op die enorme grote schare fans en toeschouwers. En door, kortom, te onderzoeken waar die gemeenschappelijke beleving in de Evenementen- of Martinihal en Martiniplaza z’n wortels heeft.'

Fans aan het woord

Door middel van tijdvakken en interviews met oud-spelers, coaches, sponsoren en bestuurders wordt de historie van de club beschreven. Timmer: 'In woord en beeld kan weer even worden genoten van die spannende kampioensmomenten en zal er hier en daar een feestje van herkenning worden gevierd bij het weerzien van oude bekenden.'
Hoe zorgwekkend de situatie rondom Donar wel eens was, de club toonde altijd veerkracht en ging door
Jos Timmer - oud-bestuurslid Donar
Ook komen veel Donar-fans aan het woord in het boek. Of zoals beschreven staat in de inleiding van het boek:
'Er is ook iets speciaals aan Donar dat het publiek trekt. Vrijwel iedereen herkent het Donar-gevoel. Wat is dat nou eigenlijk? Daar is onderzoek naar gedaan door studenten van de Hanzehogeschool en ook in de interviews is regelmatig gevraagd wat het Donar-gevoel voor iemand betekent. De uitkomsten staan in dit boek en bieden een ruim en veelkleurig palet aan redenen en associaties waarom zoveel mensen zich verbonden voelen met Donar.'

Mart Smeets

De club is daarin heel bijzonder, vertelt Timmer. Nergens anders in Nederland komen zoveel fans naar een basketbalclub. Ook de iconische sportjournalist Mart Smeets komt aan bod in het boek. Hij is lovend over Donar. Als verslaggever ging hij graag op en neer treinen naar Groningen om over Donar te schrijven.
'Hij was een van de Donar-watchers op afstand. Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de beginjaren van de club toen hij het programmaboekje van Donar schreef', weet Timmer.

Veerkracht

Tot slot over het verspelen van de landstitel afgelopen weekend tegen ZZ Leiden. Symbolischer kan bijna niet volgens de initiatiefnemers.
'Donar staat bol van de sportbeleving, kan rekenen op de steun van duizenden trouwe fans en toont veerkracht. Niet alleen dit seizoen, terugkomen na een erg matige start, maar ook in het verleden van de club. Hoe zorgwekkend de situatie rondom Donar wel eens was, de club toonde altijd veerkracht en ging door. Net als nu', aldus Timmer.