Schiermonnikoog niet blij met versoberen veerdienst: 'Wacht eerst het onderzoek af'

De veerboot naar Schiermonnikoog
De veerboot naar Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De gemeente Schiermonnikoog begrijpt niets van het besluit van rederij Wagenborg om de veerdienst naar het eiland te versoberen. De rederij vindt dat de vaargeul niet breed genoeg meer is om schepen elkaar te laten passeren. Wagenborg wil daarom dat er eenrichtingsverkeer wordt ingesteld.
Daardoor kunnen er minder schepen varen en zullen er honderden afvaarten per jaar worden geschrapt. Schiermonnikoog wil dat de rederij eerst een onderzoek naar de toestand van de geul afwacht.

Eenrichtingsverkeer in de vaargeul

Wagenborg stelt dat de vaargeul de afgelopen jaren minder diep is geworden en daardoor ook minder breed. De rederij heeft minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) gevraagd om eenrichtingsverkeer in te stellen in de vaargeul. Als de maatregel wordt ingevoerd, mogen schepen elkaar straks niet meer passeren in de vaargeul. Eén van de gevolgen is dat er dan aanzienlijk minder schepen kunnen varen. Dat zal niet alleen gevolgen hebben voor de veerdiensten, maar ook voor de plezier- en beroepsvaart.

'Wacht eerst het onderzoek af'

Volgens Ger van Langen, directeur Wagenborg Passagiers Diensten, kan het niet anders. In de Leeuwarder Courant vertelt Van Langen dat het eerder dit jaar al bijna mis ging, toen een schip van de rederij de rand van de vaargeul raakte. De veerboot raakte daarbij beschadigd.
Wethouder Ilja Zonneveld van Schiermonnikoog vindt dat Wagenborg te snel is met het besluit om ook richting Schiermonnikoog eenrichtingsverkeer in te stellen: 'Het bevreemdt ons dat Wagenborg Passagiersdiensten vooruitloopt op het MARIN-onderzoek naar de vaargeul. We zouden willen zeggen: wacht het onderzoek eerst af.'
De veerboot naar Schiermonnikoog, met onder meer een vrachtwagen aan boord
De veerboot naar Schiermonnikoog, met onder meer een vrachtwagen aan boord © Jos Schuurman/FPS
Dat onderzoek, uitgevoerd door het Maritiem Research Instituut Nederland, moet de huidige diepte van de vaargeul in kaart brengen. Het maakt een analyse van de risico's. Voor de vaargeul naar Ameland is dit onderzoek inmiddels afgerond, de route naar Schiermonnikoog volgt binnenkort.
Mocht de minister het verzoek van Wagenborg goedkeuren, dan zal er richting Schiermonnikoog per dag één snelboot worden geschrapt. De overige snelboten zullen op andere tijden gaan varen.

'Bereikbaarheid is voor ons cruciaal'

Dat er naar Schier 'slechts' één sneldienst verdwijnt, maakt de impact volgens Zonneveld niet minder groot: 'Juist forenzen maken gebruik van de geschrapte sneldienst. Ook sluit de veerboot straks niet meer aan op het openbaar vervoer. Bereikbaarheid is voor ons cruciaal.'
We willen zo snel als mogelijk onderzoek naar de stand van de vaargeul
Wethouder Ilja Zonneveld van Schiermonnikoog
Ook wijst Zonneveld op de gevolgen voor pleziervaart en ondernemers die gebruik maken van de vaargeul. De gemeente wil op korte termijn in gesprek met verantwoordelijk minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.
'We willen zo snel als mogelijk onderzoek naar de stand van de vaargeul. We zijn van mening dat verregaande beslissingen zoals Wagenborg nu voorstelt, gemaakt moeten worden op basis van dat onderzoek.'
Veerboot in de haven van Schiermonnikoog
Veerboot in de haven van Schiermonnikoog © RTV Noord

'Bal ligt bij de overheid'

Volgens Van Langen ligt de bal voor het oplossen van de problemen met de vaargeul bij de overheid. De rederij zegt al langer met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek te zijn, maar dat dit tot op heden niets heeft opgeleverd.
Formeel moet staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat nog toestemming geven voor het schrappen van de afvaarten. Minister Harbers van hetzelfde ministerie laat weten met de rederij in gesprek te willen.