Vanuit Paddepoel wordt het Japanse voetbal op de voet gevolgd: ‘Elke gek zijn gebrek’

Huiskamerscout Gerard Postma
Huiskamerscout Gerard Postma © Robert Pastoor/ RTV Noord
Gerard Postma heeft zichzelf de bijnaam Huiskamerscout gegeven. Vanuit zijn woonkamer in de stadswijk Paddepoel kijkt hij zo'n vijftien uur per week naar het Japanse voetbal. De liefde hiervoor begon bij een film van Bruce Lee. Vanaf dat moment was hij verknocht aan Azië en specifiek aan het Japanse voetbal.
Op de salontafel liggen meerdere mapjes en schriftjes. Ze worden gebruikt voor datgene wat Gerard (33) het liefst doet: scouten.

Begonnen met Bruce Lee

‘We moeten teruggaan naar toen ik nog een kleine jongen was. Mijn fascinatie voor de Aziatische cultuur is begonnen met de videobanden van Bruce Lee. Vanaf dat moment is het begonnen. Het is gegroeid met de komst van internet en animatieseries uit het oosten.’
Voetballiefhebber was hij al en het Japanse voetbal kreeg door de aanwezigheid van de vele technische voetballers al snel veel aandacht van hem.
Luister hier naar de radioreportage over Huiskamerscout Gerard Postma

Wedstrijden bekijken

Eerst bekeek Postma de wedstrijden via de sportzender Eurosport. ‘Rond 2013 werd dat uitgezonden, maar daar zijn ze mee gestopt. Tegenwoordig kan ik via YouTube vier wedstrijden per week bekijken.’
Naast de J-League - de Japanse eredivisie - volgt hij bovendien de nationale elftallen van Japan. Maar ook voor wedstrijden op een lager niveau dan die van de J-League is hij te porren.
Vier wedstrijden per week kijk ik live. De rest gaat via samenvattingen en social media
Gerard Postma - Huiskamerscout
‘Die vier wedstrijden probeer ik live te kijken en de rest gaat via samenvattingen en social media. Op die manier krijg ik een goed beeld van wat er allemaal speelt.’
De werkwijze van de Huiskamerscout
De werkwijze van de Huiskamerscout © Robert Pastoor/ RTV Noord

Japan boven Duitsland of Engeland

De weekenden staan altijd in het teken van voetbal. ‘Buiten mijn werk om ben ik er sowieso veel mee bezig’, zegt de Huiskamerscout. Hij omschrijft de voetbalstijl als aanvallend en technisch, en vergelijkbaar met de Nederlandse Eredivisie.
‘Het niveau ligt daar iets lager. De echte topploegen in Japan behoren hier tot de top van de middenmoot. De sfeer rondom het voetbal is kleurrijk en er is meer entertainment rondom de wedstrijden. De ene vindt de Bundesliga of Premier League leuker, maar ik haal veel meer plezier uit het Japanse voetbal.
Al zo’n tien jaar staat de Huiskamerscout digitaal langs de lijn bij Japanse voetbalwedstrijden. Als hij over zijn hobby vertelde zorgde dat weleens voor gefronste wenkbrauwen.

Doan en Itakura

‘In het begin konden mensen er wel geïrriteerd van raken. Zo van: daar heb je Gerard Postma weer, die Japanse voetbalgek die alleen maar over Japanners en Aziatische voetballers kan praten.’ Maar met de komst van Ritsu Doan en Ko Itakura naar FC Groningen veranderde dat beeld, volgens hem.
Gerard Postma schrijft al zijn bevindingen op
Gerard Postma schrijft al zijn bevindingen op © Robert Pastoor/ RTV Noord

Dromen

Postma was in zijn nopjes met de komst van de beide spelers. Doan stond op dat moment al enige tijd op de radar van de scout in Paddepoel, hij zag hem op 16-jarige leeftijd debuteren.
Hier haal ik gewoon mijn passie uit. Dit is mijn identiteit geworden
Gerard Postma
‘Na de eerste paar balcontacten dacht ik al dat het iemand was om in de gaten te houden.’ Met de twee Japanse voetballers groeide volgens Postma de interesse bij mensen in datgene wat hij deed. ‘Iedere gek heeft zijn gebrek zeggen ze dan altijd. Maar hier haal ik gewoon mijn passie uit. Dit is mijn identiteit geworden.’
Hij hoopt uiteindelijk van zijn hobby zijn beroep te maken. ‘Dit is allemaal leuk en aardig, maar uiteindelijk heeft elke persoon ambitie en een streven naar meer. Ik heb spelers genoemd die wel de overstap hebben gemaakt naar Europa. Maar ik heb ook vaak spelers genoemd die het niet hebben gered. Er komt veel meer kijken bij scouten, maar ik ben bereid om meer te leren en om tot het uiterste te gaan. Nogmaals: 'Dit is mijn identiteit geworden.’

Om in de gaten te houden

De grote vraag aan Postma is natuurlijk welke voetballers in Japan potentiele groeibriljantjes zijn en van wie we snel meer gaan horen. Voor de liefhebbers, de Huiskamerscout tipt de volgende spelers: Kuryu Matsuki, Ryotaro Ito en Takuro Kaneko.
De kans is echter groot dat we die spelers niet in actie zien in het groen-wit van Groningen. Postma denkt dat de FC op dit moment niet de juiste papieren heeft om de spelers binnen te hengelen.