Wolkendek beneemt het zicht op sterrenregen

© Dr D / Flickr
GRONINGEN - De Perseïden, een van de rijkste meteorenzwermen, zijn vrijdagnacht zeer actief. Met als gevolg veel vallende sterren. Helaas zal er waarschijnlijk door het dikke wolkenpak maar weinig van te zien zijn.
De meeste vallende sterren zijn te zien in de ochtend van 13 augustus, zo ongeveer rond 08:00 uur. Afgezien van het wolkendek kunnen de overige omstandigheden dit jaar tegenstelling tot vorig jaar bijna niet slechter.
Door de vrijwel volle maan zijn alleen de helderste vallende sterren te zien, maar dat zijn er dan nog steeds zo'n 20-30 per uur. De meeste meteoren zijn waarschijnlijk te zien tussen 03:00 en 06:00 uur. Daarna gaat het schemeren en wordt het alweer een stuk moeilijker om de vallende sterren te zien.
De Perseïden is een van de bekendste meteorenzwermen. Dat komt vooral door de grote hoeveelheid vallende sterren die jaarlijks rond deze tijd te zien zijn als menigeen nog tot laat buiten zit. Minder mensen daarom zullen de Geminiden kennen. Deze meteorenzwerm brengt minstens zoveel vallende sterren voort, maar die zijn te zien in december.. Bekijk een time-lapse video van de Perseïden