WZA-verpleegkundige Theodoor V. komt op vrije voeten

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
Verpleegkundige Theodoor V. uit Veenhuizen komt op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank donderdag besloten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 31-jarige V. van betrokkenheid bij meerdere verdachte sterfgevallen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA).
Het onderzoek heeft er volgens de rechter niet toe geleid dat er 'concrete gevallen kunnen worden aangewezen, waarbij de verdachte op ontoelaatbare wijze betrokken is geweest bij de dood van één of meerdere patiënten', meldt RTV Drenthe.
'De raadkamer is dan ook van oordeel dat de verdenking tegen de verdachte op dit moment, op grond van het dossier zoals het er nu ligt, niet sterk genoeg is om verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen', aldus de rechtbank in een verklaring. Het onderzoekt gaat wel door.

Belastende verklaringen van V. zelf

V. zit sinds maandag 17 april vast. De raadkamer vond eerder de verdenkingen sterk genoeg om hem langer in voorarrest te houden. Dit vooral vanwege de belastende verklaringen die hij zelf zou hebben afgelegd tegen medewerkers van GGZ Drenthe.
De politie heeft de zaak de afgelopen weken onderzocht. Zo is een groot aantal getuigen gehoord onder wie collega-verpleegkundigen en betrokken artsen.

Twintig slachtoffers

Theodoor V. heeft toegegeven twintig patiënten te hebben gedood in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Dat zou tussen maart 2020 en mei 2022 zijn gebeurd op de longafdeling van het ziekenhuis, waar coronapatiënten werden verpleegd. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte eerder bekend dat V. tegen medewerkers van GGZ Drenthe heeft verklaard dat hij het leven van een twintigtal patiënten voortijdig heeft beëindigd. Dat zou hij hebben gedaan zonder medeweten van een arts.
Het ziekenhuis deed aangifte vanwege een brief die het had ontvangen van GGZ Drenthe. Daarin stond dat V. met meerdere hulpverleners had gesproken over zijn vermeende daden.
GGZ Drenthe nam deze verklaringen van V. zo serieus dat na uitvoerig overleg en het inwinnen van juridisch advies besloten werd om de geheimhoudingsplicht te doorbreken en de zaak te melden aan het WZA.
Het onderzoek is lastig voor het OM omdat V. geen verdere informatie geeft over zijn slachtoffers. Hij zou geen namen noemen en ook geen informatie geven die kan leiden naar de slachtoffers. Dat maakt de zoektocht van justitie naar de slachtoffers extra lastig, aangezien alleen een verklaring van een verdachte niet voldoende is om iemand te veroordelen.

UMCG en Martini Ziekenhuis

V. werkte in het verleden ook in het UMCG en Martini Ziekenhuis in Groningen. Beide ziekenhuizen gaven begin deze maand in een verklaring aan dat er geen aanwijzingen zijn dat V. daar ook over de schreef zou zijn gegaan.