Burgemeester Velema geëmotioneerd in Den Haag over buitenslapers Ter Apel

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde raakte tijdens een hoorzitting over de spreidingswet geëmotioneerd toen hij sprak over de buitenslapers in 2021. Hij benadrukt er het belang van de spreidingswet en roept de politiek op om meteen door te pakken.
Na de vorige asielcrisis in 2015 had Westerwolde gehoopt op blijvende solidariteit van andere gemeenten. Vanaf 2019, toen de asielinstroom weer toenam, 'was het wrang om te constateren dat de deur dicht bleef', zegt Velema.
Hij vertelt over de aandacht die hij vroeg voor Ter Apel, het enige aanmeldcentrum in Nederland. ‘Ik zag het als een kwetsbare situatie dat we in Nederland de zaken als een flessenhals hadden georganiseerd. Je kon zien aankomen dat het wel weer eens lastig zou kunnen worden, en hoe zou Nederland dan reageren?’
680 mensen buiten
Het werd steeds lastiger, met als dieptepunt de zomer van 2021. 'Augustus 2021, wij gaan met Westerwolde de derde ronde in. Daar begon het eigenlijk wel te knijpen.' Ondanks veel vragen kwamen er weinig oplossingen. 'Het was ook coronatijd, het was allemaal lastig en moeilijk. Maar het was niet te organiseren, met een rampzalige oktobermaand, waarbij uiteindelijk 680 mensen in het paviljoen lagen.'
Zichtbaar geëmotioneerd
De burgemeester raakt zichtbaar geëmotioneerd en laat een stilte vallen. Hij vervolgt zijn zin: ‘Waar maar 275 mensen mochten zijn, en 200 in de wachtruimtes van de IND.'
Bekijk het moment waarop Velema geëmotioneerd raakt:
Burgemeester Velema geëmotioneerd over buitenslapers Ter Apel
'Dankzij een aanwijzing van de staatssecretaris die onwettig een aanwijzing had gedaan, kwam daar gelukkig rond de kerst weer enige lucht. Helaas kwamen we in maart/april weer in de herhaling.' Ook toen werd Velema emotioneel tijdens een hoorzitting.
Kansarm en kansrijk
Wat hem betreft moet bij de behandeling van asielaanvragen onderscheid worden gemaakt tussen kansarme en kansrijke asielzoekers, zei hij op een hoorzitting in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel om asielzoekers eerlijk over gemeenten te spreiden.
Bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, Frank Candel, gaf politiek Den Haag een veeg uit de pan. Iedereen wist dat er een nieuwe asielcrisis zat aan te komen, maar 'we waren niet voorbereid en we hebben er niets aan gedaan'. Hoewel iedereen zich 'het snot voor de ogen werkt', is dat onvoldoende. 'Met alleen goede wil en hard werken komen we er niet. De politiek heeft het laten gaan. Neem nu uw verantwoordelijkheid', riep Candel tijdens de hoorzitting op.
De Spreidinsgwet wordt op zijn vroegst op 1 januari volgend jaar van kracht. De Tweede en Eerste Kamer moeten de wet nog behandelen.