Rechtbank Groningen zet vergunningen voor garnalenvissers nog verder onder druk

De vergunningverlening en het gedogen van de garnalenvisserij komt verder onder druk te staan door een uitspraak van de rechtbank in Groningen. Die heeft een inmiddels verlopen natuurwetvergunning voor de Belgische garnalenvissers onderuitgehaald. De gevolgen blijven niet beperkt tot die Belgische vissers.
De uitspraak van de bestuursrechter zorgt er mogelijk voor dat de garnalenvissers niet hoeven te rekenen op de natuurwetvergunning waar ze op hopen. De Waddenvereniging, Wereld Natuur Fonds Nederland, Natuurmonumenten en Stichting de Noordzee hebben bezwaar gemaakt tegen deze vergunning.
Luister hier naar de radioreportage over de uitspraak van de rechtbank in Groningen:
Nederlandse vergunningen moeten worden meegewogen
Wouter van der Heij van de Waddenvereniging tegen Omrop Fryslân: 'Wat de rechter zegt is dat als je een vergunning aan de Belgen geeft voor het vissen op garnalen, je ook mee moet wegen wat je al vergund hebt aan de Nederlandse vissers.'
Hij kijkt dus naar de effecten bij elkaar, legt Van der Heij uit. 'Daarvan wordt nu in de uitspraak gezegd dat uit de onderbouwing bij die vergunning onvoldoende duidelijk is dat de effecten van die visserij geen blijvende schade berokkenen aan de beschermde natuurwaarden.'
Van der Heij vervolgt: 'Omdat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid nu gedoogd en straks van plan is om te vergunnen onder eigenlijk gelijke condities, zegt die uitspraak nu ook iets over de ruimte die het ministerie straks gaat geven aan zowel de Belgische als de Nederlandse garnalenvissers voor het vissen in beschermde natuurgebieden.'
'Heel erg lastig'
De Waddenvereniging hoopt en verwacht dat het ministerie nu de voorwaarden in de nieuwe vergunning aanpast op wat er in deze uitspraak is gezegd. Mocht dat niet gebeuren 'dan maken ze het zichzelf heel erg lastig', zegt Van der Heij. Hij stelt dan een stap naar de rechter in het vooruitzicht. Van der Heij sluit ook niet uit dat zij dat doen tegen het gedogen van de garnalenvisserij door het ministerie tot 1 oktober.
Dit schept wel weer twijfel bij onze vissers
'Slechte ontwikkeling'
Barbara Holierhoek, directeur van de visafslag in Lauwersoog, noemt het vonnis van de Groninger rechtbank ‘een slechte ontwikkeling voor de Nederlandse garnalenvissers’. Holierhoek maakt zich al langere tijd zorgen over de toekomst van de garnalenvisserij in ons land.
‘Ik heb de uitspraak nog niet volledig bestudeerd, maar dit schept wel weer twijfel bij onze vissers. Wellicht gaat er een precedentwerking vanuit, als per 1 oktober een nieuwe vergunning aan de garnalenvissers wordt verleend’, vreest Holierhoek. De vissers maken momenteel gebruik van een gedoogvergunning, nadat hun oude natuurwetvergunning eind vorig jaar afliep.
Stokpaardje van natuurorganisaties
‘De zaak in Groningen ging onder meer over bodemberoering. Dat is het stokpaardje van de natuurorganisaties, zij vinden dat de garnalenvissers te veel schade veroorzaken aan de onderwaternatuur. De Waddenacademie en Wageningen Marine Research doen daar momenteel onderzoek naar in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In juli moet hun rapport klaar zijn. We hebben onze hoop gericht op dat onderzoek, we hopen dat zij concluderen dat de effecten veel minder ernstig zijn dan de natuurorganisaties doen voorkomen. Maar als de rechter nu al zonder die wetenschap tot dit vonnis komt, zakt de moed ons in de schoenen’, zegt Holierhoek tegen RTV Noord.
Daarbij komen dan nog eens alle andere problemen waarvoor de garnalenvissers zich geplaatst zien, zoals de stikstofuitstoot. Het schoner maken van de motoren vergt per kotter investeringen van vijftig- tot honderdduizend euro. ‘Als de vangstmogelijkheden dan ook nog eens zouden worden beperkt, vallen dat soort bedragen nooit terug te verdienen’, stelt Holierhoek.