Twee weken geen treinen tussen Meppel en Assen

Een trein van NS
Een trein van NS © De Vries Media
Door spoorwerkzaamheden bij Hoogeveen is er van 8 juni tot en met 21 juni geen treinverkeer mogelijk tussen Meppel en Assen. De NS adviseert om via Leeuwarden te reizen en zet extra treinen en bussen in.
De overlast die vorig jaar ontstond door te weinig bussen wil de NS nu voorkomen. Er rijden van maandag tot en met donderdag in de spits extra intercity's tussen Zwolle en Leeuwarden. Reizigers die via Leeuwarden van Zwolle naar Groningen willen, hoeven niet uit te checken bij de NS en in te checken bij Arriva. Als je bij een van de tussenliggende stations moet zijn, wel.

Bussen

De NS zet bussen in vanuit Groningen en Zwolle naar Hoogeveen, Beilen en Assen. Ook rijden er snelbussen tussen Zwolle en Assen. Vanuit Assen rijdt de sprinter naar Groningen.
Van 12 tot 21 juni worden er tussen Leeuwarden en Groningen buiten de spits een aantal treinritten geschrapt, omdat er goederentreinen over het spoor moeten.

Meer snelheid

De boog in het spoor bij Hoogeveen wordt verlegd. Treinen moeten door die bocht nu afremmen tot 80 km/h, maar na de verlegging kunnen de treinen op hun snelheid blijven rijden. Daardoor wordt de reistijd verkort.
ProRail was in 2022 al begonnen met die werkzaamheden, maar vanwege materiaaltekort als gevolg van corona en de oorlog in Oekraïne, kwam dit stil te liggen.