Friese YouTubers filmen verlaten tabaksfabriek Niemeyer

Een lege hal in de fabriek
Een lege hal in de fabriek © Screenshot S&M Producties
Twee YouTubers met een passie voor verlaten locaties hebben de voormalige tabaksfabriek Niemeyer in Groningen gefilmd. De komende maand is iedere vrijdag op hun kanaal een aflevering te zien, waarin zij een kijkje geven in het leegstaande pand.
Niemeyer sloot in oktober vorig jaar na ruim tweehonderd jaar de deuren. Vrij vlot daarna werd ook de inventaris - van etiketteermachines tot robotarmen - geveild. Alle apparatuur is inmiddels verdwenen, het pand aan de Paterswoldseweg staat zo goed als leeg in afwachting van een nieuwe toekomst. De gemeente Groningen zou er graag een culturele broedplaats van maken.

Voorheen gesloten bastion

De laatste jaren was Niemeyer een gesloten bastion; moederbedrijf British American Tobacco wilde geen pottenkijkers, en al helemaal niet nadat het besluit viel de fabriek in Groningen te sluiten en de tabaksproductie te verplaatsen naar goedkopere locaties in Hongarije en Duitsland.
Toch lukte het YouTubers Michel uit Akkrum en Stefan uit Irnsum, samen S&M Producties, om er te mogen filmen. 'Toen wij hoorden dat Niemeyer zou worden gesloten, hebben we contact opgenomen. Op YouTube maken wij een serie waarin wij verlaten panden in Nederland, België en Duitsland filmen. En zowaar kregen wij toestemming. Wij mochten in alle ruimtes kijken, waar de deuren voor andere media gesloten bleven en blijven', vertelt Stefan Koning.
Dit is misschien wel de meest bijzondere plek waar ik heb gedraaid
Stefan Koning - YouTuber

Bunker en kluis

Hij is in zijn nopjes met de beelden die hij met zijn mobiele telefoon ('in 8K-kwaliteit, maar ik heb het omgezet naar 4K') heeft gemaakt. Zo mocht hij beelden schieten in de oude directiekamer, waar de nazaten van Theodorus Niemeijer kantoor hielden.
Ook mocht hij de bunker filmen die is gebouwd in de tijd van de Koude Oorlog. 'Ik ben daarnaast in de kluis geweest, met een deur van een halve meter dik, waarin de tabakszegels werden opgeslagen', vertelt Koning. Verder zijn overwegend lege kantoorruimtes en fabriekshallen te zien.

Fascinatie voor verlaten panden

De komende weken wordt elke vrijdag een aflevering online gezet, waarbij de (wat schokkerige) beelden worden vergezeld door voice-overs waarin onder meer wordt verteld over de geschiedenis van de Groninger tabaksfabriek.
Koning: 'Wat mij zo fascineert aan dit soort verlaten panden? De geschiedenis ervan, dat inspireert mij ontzettend. Dit is misschien wel de meest bijzondere plek waar ik heb gedraaid. Een mooi pand, 25.000 vierkante meter groot. Jammer dat het is gesloten.'