Leger des Heils deelt gratis donuts uit: 'Prachtig, lekker'

De donuts vonden gretig aftrek
De donuts vonden gretig aftrek © Elwin Baas/RTV Noord
Vrijwilligers van het Leger des Heils deelden vrijdag donuts uit op drukke plekken in Stad. De hulporganisatie heeft 2 juni uitgeroepen tot Donutdag, in navolging van Amerikaanse traditie uit de twintigste eeuw.
Amerikaanse militairen kregen in de Eerste Wereldoorlog ondersteuning van vrijwilligsters, die hen aan het front bevoorraaden met donuts en koffie. De versnaperingen gaven de soldaten, ondanks hun stationering in Europa, iets van een thuisgevoel.
Als blijk van waardering voor de militairen en vrijwilligsters (Donut Lassies) bestaat sinds 1938 een donutdag in Amerika. Bij het Leger des Heils mag iedereen er gratis één ophalen.
Bekijk hier of de donuts in de smaak vielen:
Leger des Heils komt met Donutdag naar mensen toe

Luisterend oor

Ook het Nederlandse Leger des Heils deelt, in lijn met Amerikaans gebruik, gratis donuts uit. Dat gebeurt in de talloze buurthuiskamers door heel het land, en op drukke plekken, zoals bij het Hoofdstation in Groningen.
De Nederlandse Donutdag is mede in het leven geroepen om mensen met elkaar in contact te brengen. 'En dat mensen weten dat het Leger des Heils er voor hen is', vertelt Femke Penninga van de hulporganisatie. 'Dat mensen ons aan kunnen spreken. We zijn een luisterend oor.'
Een huiskamer van het Leger des Heils is voor iedereen toegankelijk, benadrukt ze. 'Een laagdrempelige plek voor een kopje koffie of thee, een praatje en een goedkope maaltijd.'

'Ziet er lekker uit'

De donuts die worden uitgedeeld toveren een glimlach op vele gezichten. Een voorbijganger bij het Hoofdstation die het gesuikerde deegrondje in zijn handen krijgt gedrukt, reageert blijverrast. 'Ziet er lekker uit, al zou ik niet weten waarom dit is', geeft ze toe.
Een andere reiziger heeft daar weinig aan toe te voegen. 'Prachtig, lekker', luidt zijn korte maar smaakvolle oordeel.