Gijzeling bij opvang dakloze vreemdelingen Osloweg Groningen; dader zit vast

Een bewoner van de opvang voor dakloze vreemdelingen aan de Osloweg in Groningen zit sinds maandagavond vast. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM).
Volgens het Dagblad van het Noorden heeft de man maandagavond een medewerkster van de opvang gegijzeld en wordt hij verdacht van een ernstig zedendelict. Het OM wil dit niet bevestigen.
Volgens een woordvoerder van het OM zit de man in beperking en mag hij, behalve met zijn advocaat, met niemand contact hebben. Hij wordt voorlopig nog veertien dagen vastgehouden.
Deur geforceerd
De man zou een woonbegeleidster van Inlia in zijn kamer hebben vastgehouden. De deur van de kamer bleek op slot en is door de politie geforceerd, waarna de medewerkster kon worden bevrijd.
Het OM zegt dat er nog een getuige wordt gezocht.
Het is een onvergeeflijk incident
John van Tilborg, directeur van Inlia, waar de opvang onder valt, bevestigt dat er maandag een gijzelingssituatie was aan de Osloweg. 'Het is een onvergeeflijk incident, maar of je dan ook moet concluderen dat je beveiliging moet hebben? In de avond en nacht zijn er twee beheerders bij de opvang aanwezig', zegt hij. 'We hebben geen beveiliging. We werken al 35 jaar op deze manier. We hebben de laatste acht maanden zo'n 200.000 overnachtingen gehad op 64 locaties. Bij 50.000 van die overnachtingen kwamen de mensen uit Ter Apel. Dit is de eerste keer dat zoiets gebeurt.'
INLIA staat voor: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers. Het is een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen.
Gevoel van veiligheid
Van Tilborg geeft aan dat er maatregelen genomen zijn, welke precies wil hij niet zeggen. 'Het zijn interne maatregelen om ook het gevoel van veiligheid te vergroten. We zijn nu dit incident aan het evalueren. Op deze locatie werken tientallen mensen, van juristen tot aan verpleegkundigen. We inventariseren groepsgewijs of de beveiliging anders moet. Maar wij denken, in ieder geval tot nu toe, dat je dit met extra beveiliging niet had kunnen voorkomen.'