Rutte en Vijlbrief in debat met de Tweede Kamer: zo volg je het bij RTV Noord

Vijlbrief (links) en Rutte tijdens de eerste dag van het debat
Vijlbrief (links) en Rutte tijdens de eerste dag van het debat © ANP
Het is dag twee van het Kamerdebat over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) verantwoorden zich in de Tweede Kamer, nadat dinsdag de zeventien Kamerfracties aan het woord kwamen.
Het is voor het eerst dat de politiek verantwoordelijken in debat gaan met de Tweede Kamer over het rapport. In ‘Groningers boven gas’ constateerde de commissie, onder leiding van Tom van der Lee, dat de belangen van Groningen structureel zijn genegeerd. Dat had rampzalige gevolgen voor Groningers.

Wat kun je verwachten van het debat?

Het debat begon dinsdagmiddag om 17.00 uur. Wat er is gezegd, lees je hier terug.
De premier en de staatssecretaris komen op de tweede dag aan het woord. Het debat begint dan om 11.00 uur. Ze reageren op de inbreng van Kamerleden, beantwoorden vragen en gaan met de Kamer in debat over de rol van het kabinet, hoe het nu gaat in Groningen en hoe ze de problematiek willen aanpakken.
Haagse politici zitten in de maag met het debat: wordt het een debat over Rutte of wordt het een debat over Groningen? Vooral de oppositie zal haar kans schoon zien om er met gestrekt been in te gaan. Maar wat schiet Groningen daarmee op? We deden een ronde langs Kamerleden en schreven deze vooruitblik.

Hoe volg je het debat?

We houden het hele debat een liveblog bij. Woensdag openen we het blog om 10.30 uur.
Daarin houden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen. Bovenin het liveblog vatten we het debat puntsgewijs voor je samen, zodat je in een oogopslag ziet wat je hebt gemist. Natuurlijk kun je het debat ook bekijken via RTV Noord.
En op radio en tv hoef je het debat ook niet te missen. We houden je op de hoogte in de nieuwsbulletins op radio en vatten het debat voor je samen. In Noord Vandaag bespreken we woensdagavond de laatste ontwikkelingen. Donderdagochtend is alles achter de rug, dan blikken we terug op het debat.