FC Groningen wil blik snel op volgend seizoen richten, maar worstelt met veiligheid

RvC-lid Paul de Rook (links) en algemeen directeur Wouter Gudde (midden) in het Stadhuis
RvC-lid Paul de Rook (links) en algemeen directeur Wouter Gudde (midden) in het Stadhuis © Mario Miskovic/RTV Noord
FC Groningen hoopt zo snel mogelijk de blik op volgend seizoen te kunnen richten. Toch blijven het veiligheidsvraagstuk en het vertrouwen van de gemeente in de huidige directie boven de markt hangen. 'We moeten ons met elkaar realiseren dat uiteindelijk de burgemeester verantwoordelijk is voor de veiligheid.'
Samen met voormalig wethouder Paul de Rook liep FC Groningen-directeur Wouter Gudde onlangs door de gangen van het Groninger stadhuis voor een gesprek met burgemeester Koen Schuiling. Die wilde niet meer alleen met Gudde in gesprek, maar vond het belangrijk dat iemand uit de Raad van Commissarissen (RvC) van FC Groningen aansloot. Dat het De Rook werd is niet verwonderlijk, aangezien hij jaren als wethouder in dienst van de gemeente was.

Vinger in de pap

De gemeente heeft sinds de komst van stadion Euroborg een behoorlijke vinger in de pap bij FC Groningen. De gemeente heeft een zetel in de RvC en er is een overeenkomst met punten waar de club aan moet voldoen.
De gemeente kan mij volgens de statuten ontslaan
Wouter Gudde - Algemeen directeur FC Groningen
Mocht er vanuit het stadhuis onvoldoende vertrouwen zijn in Gudde, dan kan besloten worden om het vertrouwen in de beleidsbepaler op te zeggen. 'Ja, de gemeente kan mij volgens de statuten ontslaan', vertelt Gudde. De geplaagde directeur heeft dan net zo'n 150 supporters in de Euroborg ontvangen, die hem tijdens een open vragenronde van alles mochten vragen.
Wouter Gudde beantwoordde woensdagavond vragen van supporters
Wouter Gudde beantwoordde woensdagavond vragen van supporters © Stefan Bleeker/RTV Noord

Onderzoek naar incidenten

Het gaat die avond vooral over de veiligheid in en om het stadion. Want na incidenten tegen Cambuur, sc Heerenveen, NEC en Ajax ligt FC Groningen landelijk, maar ook zeker bij de gemeente Groningen, onder een vergrootglas. Op verzoek van de gemeente én FC Groningen vindt er nu een extern onderzoek plaats.

Nieuw camerasysteem

FC Groningen wil dat onderzoek eerst afwachten en niet vooruitlopen op de uitkomsten ervan, zo wordt tijdens de vraag & antwoord-sessie duidelijk. De club laat al een nieuw camerasysteem installeren, waarbij raddraaiers sneller geïdentificeerd kunnen worden. 'Uiteraard zullen we de aanbevelingen uit het onderzoek serieus nemen en is het de bedoeling dat we een aantal dingen kunnen implementeren voor de start van het nieuwe seizoen', zegt Gudde.
Over die andere maatregelen houdt Gudde de kaarten nog tegen de borst. De club heeft al wel de huisregels aangescherpt, waardoor veel hogere boetes opgelegd kunnen worden aan supporters die zich misdragen. Ook een netconstructie tussen de tribune en het veld behoort tot de opties, maar daar zitten haken en ogen aan, want de route naar het veld is een vluchtroute bij calamiteiten.
Door de veiligheidsincidenten zijn ook de gemeente en politie onder druk komen te staan
Wouter Gudde - Algemeen directeur FC Groningen

Vanuit de media

Gudde moest onlangs vanuit de media vernemen dat de gemeente iemand van de RvC wilde laten aansluiten bij de gesprekken omtrent de veiligheidskwestie bij FC Groningen. 'Uiteindelijk zijn er afspraken gemaakt en werk je met elkaar samen. En op het moment dat iemand dan besluit om een andere keuze te maken en die in de media brengt, dan is dat vervelend.'
De beleidsbepaler van de rijkste degradant ooit loopt niet weg voor alle veiligheidsincidenten van dit seizoen, want hij snapt 'als eerste' dat het de club niet is gelukt om de veiligheid voldoende te kunnen garanderen in het stadion. 'Daardoor zijn ook de gemeente en politie onder druk komen te staan', vertelt Gudde.
'Er komen niet alleen vragen uit de media, maar ook vanuit de gemeenteraad hebben mensen vragen over de situatie bij ons. En we moeten ons met elkaar realiseren dat uiteindelijk de burgemeester verantwoordelijk is voor de veiligheid.'
Algemeen directeur Wouter Gudde staat RTV Noord te woord na het gestaakte duel tegen Ajax
Algemeen directeur Wouter Gudde staat RTV Noord te woord na het gestaakte duel tegen Ajax © Cor Lasker/ANP

Tien nieuwe spelers

Naast het veiligheidsvraagstuk is Gudde sinds het ontslag van Mark-Jan Fledderus ook verantwoordelijk voor de samenstelling van de eerste selectie. Zo was hij onlangs in Schotland voor een gesprek met beoogd spits Kevin van Veen. In het ideaalplaatje komen er zo'n tien nieuwe spelers.
'In de achterhoede hebben we het eigenlijk over alle posities', zegt Gudde. 'De spitspositie is belangrijk en het kan ook zijn dat we twee spitsen willen halen. Uiteindelijk zullen we aan de buitenkanten ook nog wat willen doen. Ook op het middenveld zal iets gebeuren, maar daar hebben we ook te maken met bestaande situaties', vertelt de preses, doelend op spelers die nu nog deel uitmaken van FC Groningen.
'Ik vind dat we de opties klaar moeten hebben, maar je wilt ook wel zien wat er tijdens de eerste weken van de voorbereiding gebeurt. Dan krijgt de nieuwe trainer (Dick Lukkien, red.) pas echt een gevoel bij jongens. We zullen ook ruimte creëren voor talenten. Jongens zoals Luciano Valente, Thom van Bergen, Thijmen Blokzijl en Jorg Schreuders moeten zich kunnen ontwikkelen, want zij zijn in potentie echt goede spelers.'

Weinig trek in KKD

Tomas Suslov en Laros Duarte lieten al meerdere keren weten weinig trek in de Keuken Kampioen Divisie te hebben. Gudde verwacht dat beide spelers zich professioneel opstellen en ook gewoon het FC Groningen-shirt dragen tijdens de eerste training op 1 juli.
Tomas Suslov kan komend seizoen zomaar uitgroeien tot een belangrijke speler
Wouter Gudde - Algemeen directeur FC Groningen
'Tomas heeft absoluut niet het seizoen gedraaid dat wij met elkaar hadden verwacht, maar ik herinner me ook de jongen die hier zijn debuut in het eerste elftal maakte. Hij kan komend seizoen zomaar uitgroeien tot een belangrijke speler voor ons. Hetzelfde geldt voor Duarte. We houden in ieder geval niet zomaar een uitverkoop.'

Willems

Bij FC Groningen wordt weinig rekening gehouden met een langer verblijf van Jetro Willems. De verdediger gaf onlangs aan dat de club nog geen contact met hem had opgenomen, maar volgens Gudde ligt dat iets anders.
'Ik heb goed contact met Jetro, maar hij laat de zakelijke kant over aan zijn agenten. Zij willen alle opties openhouden, dus ik denk niet dat de kans heel groot is dat we hem hier kunnen houden', besluit Gudde.