Onveiligheid van huizen in Gronings bevingsgebied twintig jaar geleden al bekend

Een scheur in een woning in het bevingsgebied
Een scheur in een woning in het bevingsgebied © Jos Schuurman/FPS
Het ministerie van Economische Zaken wist twintig jaar geleden al dat aardbevingen die zijn veroorzaakt door de gaswinning in Groningen, zorgden voor onveilige huizen. De toenmalige minister werd op hoofdlijnen geïnformeerd over een onderzoek naar vier woningen in het aardbevingsgebied.

Middelstum en Kantens

Een van de vier onderzochte woningen is begin 2003 door de aardbevingen in Groningen zo kapot geschud dat onderzoekers schrijven aan Economische Zaken dat 'de constructieve veiligheid verder in het gedrang is gekomen' en dat 'voor de toekomst [van de woning] gevreesd moet worden'. Reeds in 2002 wordt gesproken over 'acuut dreigend gevaar' voor de inwoners.
Dat blijkt uit gespreksverslagen van de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) die het ministerie adviseert en uit een tot nu toe niet openbaar rapport van ingenieursbureau Oranjewoud van begin 2003 dat Dagblad van het Noorden in handen heeft.
Het bureau hield in opdracht van de Tcbb en het ministerie van Economische Zaken vier woningen in Kantens en Middelstum in de gaten, naar aanleiding van aardgasbevingen.
De Tweede Kamer debatteert volgende week dinsdag en woensdag met het kabinet over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief gaan zich dan verantwoorden richting de Kamer.