Overwinning op Hubo Limburg United te klein, voor Donar zit het seizoen erop

Viktor Gaddefors onder de basket tegen Hubo United
Viktor Gaddefors onder de basket tegen Hubo United © JK Beeld
Het seizoen zit erop voor de basketballers van Donar. Een 97-88 overwinning in eigen huis tegen Hubo Limburg United was niet genoeg om door te stoten naar de halve finale van de BNXT-playoffs. Een enerverend jaar kwam zo tot z'n einde.
De missie was voorafgaand aan het duel met de Belgen duidelijk. De mannen van coach Andrej Stimac moesten met meer dan twintig punten verschil winnen om de halve finale te bereiken. In het Belgische Hasselt was de eerste kwartfinale met harde cijfers verloren gegaan: 87-67.
Maar zouden de Noorderlingen het mentaal kunnen opbrengen, om nog een (laatste) keer tot het gaatje te gaan? De finale van het landskampioenschap heeft er namelijk flink hebben ingehakt bij de Groninger basketballers. In ruim twee minuten tijd gaf Donar een voorsprong van zestien punten weg aan ZZ Leiden, dat in de laatste seconde met de titel aan de haal ging.

Eerste helft met twee gezichten

Het verging de thuisploeg zeer voortvarend in het eerste kwart. De Groningers scoorden er lustig op los en bouwden aan een flinke marge. Viktor Gaddefors (twaalf punten) en Clay Mounce (acht punten) waren hot tijdens de eerste tien minuten basketbal. Mede dankzij het duo eindigde Donar het eerste kwart met een riante voorsprong: 31-19.
Maar het lukte de mannen in het blauwwit niet om daarop voort te borduren. Limburg werd sterker. Schutter Jonas Delalieux nam zijn ploeg bij de hand en bracht de uitploeg eigenhandig terug in de wedstrijd: 49-48.

Donar houdt hoop

De manschappen van coach Stimac gaven niet op en liepen in het derde kwart weer iets uit op de zuiderburen. Clay Mounce liet het publiek in Martiniplaza genieten van een aantal prachtige scores. Het grote aantal lege stoeltjes werkte niet ontmoedigend voor de man uit Noord Carolina: 72-66.
Donar had nog één kwart om het seizoen een vervolg te geven. Hadden de Groningers een klein wonder nodig? Misschien. Maar de finale in Leiden heeft (helaas) bewezen dat alles mogelijk is in het basketbal. Donar gaf de moed niet op en speelde gretig door. Sander Hollanders bracht met een mooie driepunter de marge naar twaalf punten, wat Hubo Limburg United dwong tot een time-out.
Statistieken Donar
Meeste punten: Clay Mounce (26)
Meeste assists: Leon Williams (6)
Meeste rebounds: Willem Brandwijk (7)

Zo dichtbij

Het was wederom Hollanders die zijn waarde toonde met een mooie driepunter. Met nog drie minuten op de klok was het gat, over twee duels, slechts vijf punten. Het was weer Mounce die van onschatbare waarde was voor Donar. Met een prachtige driepunter bracht hij de voorsprong naar zeventien punten. Donar was slechts drie punten verwijderd van een prachtige comeback.
Maar het mocht niet zo zijn. De mannen uit Hasselt speelden het duel slim uit en haalden de Groningers uit hun spel. Ondanks een overwinning, eindigde het seizoen van Donar zaterdagavond in Martiniplaza: 97-88.

Over en uit

Het seizoen van Donar is tot een einde gekomen. De Groningers begonnen dramatisch aan het seizoen 2022/2023 en namen direct na de voorbereiding afscheid van voormalig coach Matthew Otten. Aan de hand van diens assistent, Andrej Stimac, begon Donar te bouwen aan iets moois. De Groningers waren uiteindelijk slechts twee punten verwijderd van een achtste landstitel. Het mocht niet zo zijn.