Ouderen verhuizen naar de Tirrel in Winsum: 'Nu zijn we er en we zijn dolblij'

Multifunctionele accommodatie De Tirrel in Winsum
Multifunctionele accommodatie De Tirrel in Winsum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Maandag was het eindelijk zover. Ouderen van verpleeghuis De Twaalf Hoven verhuisden naar multifunctioneel centrum de Tirrel in Winsum. Het verpleeghuis betrekt als eerste het nieuwe gebouw.
Een glijbaan in een verpleeghuis, dat verwacht je niet snel. Maar in de Tirrel in Winsum kun je wel degelijk lekker roetsjen. Het is een symbool voor de verbinding tussen jong en oud waar het nieuwe multifunctionele gebouw voor staat.
Neem een kijkje in de Tirrel:
Ouderen verhuizen naar De Tirrel
De bewoners van verpleeghuis De Twaalf Hoven zijn de eersten die het gebouw betrekken. Later volgen twee basisscholen, drie kinderdagopvangen en de sporthal.

'In dit gebouw brengen we kinderen en ouderen samen'

De Tirrel moet het 'bruisende middelpunt' worden van de regio. Karin van der Vries, directeur zorg, legt uit waarom het gebouw zo belangrijk is voor Winsum: 'Er komen steeds meer ouderen, ook ouderen met dementie. In dit gebouw brengen we kinderen en ouderen samen en leren kinderen al op jonge leeftijd wat het betekent om om te gaan met mensen met dementie.'
Deze maandag rijden de verhuiswagens af en aan. Ze brengen onder meer nieuwe meubelen voor de gezamenlijke ruimtes. Het is maar een paar meter vanaf de oude locatie aan de overkant, maar het verhuizen van de bewoners blijft een hele logistieke operatie.

Miljoenen duurder

De afgelopen jaren is veel te doen geweest om de Tirrel in Winsum. De bouw van de accommodatie bleek miljoenen euro's duurder uit te vallen. Het bouwproject zou 23 miljoen euro kosten. De afgelopen jaren liep dat op tot 35,5 miljoen. Ook zijn fouten gemaakt bij de sollicitatieprocedure voor een directeur van het nieuwe gebouw, waardoor eerst een interim directeur wordt aangesteld.

Vertraging

De verhuizing zou eigenlijk al in april plaatsvinden, maar dat kon toen niet doorgaan omdat het gebouw nog niet af was. Er moest nog extra brandscheiding aangebracht worden en de bestrating was niet op orde. Daardoor kon bij een eventuele calamiteit, brandweer of ambulance niet in de buurt van het gebouw komen.
'Maar nu zijn we er en we zijn dolblij', aldus Van der Vries. 'Juist het feit dat je elkaar hier tegenkomt en met elkaar verbindt is enorm verrijkend. Voor de kinderen en de ouderen.'

Schoolplein en park

Tegenover de Tirrel staat het oude gebouw van De Twaalf Hoven. Dat zal worden afgebroken en plaatsmaken voor een schoolplein en park. De nieuwere gebouwen aan de achterkant blijven wel bestaan.