Start haringseizoen met een week uitgesteld: 'Dit wil je klanten niet geven'

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging besloten. 'Ik ben er heel blij om', zegt Lammert Wiersema van de viskraam aan het Sontplein in de stad Groningen.
'De haring is op dit moment nog te mager. Dat wil je je klanten niet geven', vertelt Wiersema op Radio Noord.
Minimaal zestien procent vet
Hollandse Nieuwe moet een vetpercentage van minimaal zestien procent hebben en dat werd afgelopen weekend pas bereikt. Nu begint de verwerking tot Hollandse Nieuwe. Daarvoor worden eerst de ingewanden verwijderd en moet de vis rijpen. Vervolgens wordt de haring gezouten en ten minste 24 uur ingevroren.
Voor het haringseizoen kan beginnen wordt de nieuwe oogst eerst officieel gekeurd door haringdeskundigen.
Eerste vaatje geveild
Volgens de nieuwe planning wordt donderdag 22 juni nu de datum voor de veiling van het eerste vaatje haring. Hiermee wordt traditioneel het seizoen van de Hollandse Nieuwe ingeluid.
Voorheen al eind mei
Jaren geleden werd de nieuwe haring eind mei al verkocht, herinnert Wiersema zich. 'Maar dat we het dit jaar niet zouden redden, loop ik al een aantal maanden te vertellen. We hebben een heel koud voorjaar gehad.'