Het is warm en droog en dat blijft het: waterschappen voorzien nog geen problemen

Het boerenland wordt beregend (archief)
Het boerenland wordt beregend (archief) © Jannes Wiersema
Het is nog maar begin juni en de beregeningsinstallaties staan in het land al weer volop te sproeien. Was het enkele weken geleden nog veel te nat voor de boeren, inmiddels is het door de harde noordenwind in combinatie met de felle zon kurkdroog.
Om de gewassen een beetje aan de praat te krijgen, is water hard nodig voor de boeren. Waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest zien ook steeds meer meldingen van boeren die aan het beregenen zijn.

Over de Drentse grens

'Het water in onze kanalen en sloten is goed op peil', weet woordvoerder Ida van Emmerik van waterschap Hunze en Aa's. 'We voeren al een dag of tien water aan vanuit het IJsselmeer. Dat gaat via Dorkwerd (Van Starkenborghkanaal - red.) en de Hoogeveensche Vaart.'
In het gebied van Noorderzijlvest aan de westkant van onze provincie hetzelfde beeld. Alleen over de Drentse grens richting Veenhuizen moeten alle zeilen worden bijgezet omdat daar de droogte al snel toeslaat.

Bovenlaag keihard

'In Noord-Groningen hebben we te maken met kleigrond. Daar valt het op zich wel mee omdat de klei het water vasthoudt, ofschoon we nu wel zien dat de bovenlaag keihard wordt', vertelt woordvoerder Geanne Kremer van Noorderzijlvest.
De boeren beregenen steeds meer en ook steeds vaker met installaties die enorme hoeveelheden water kunnen verstouwen. 'Daarom is het belangrijk dat de boeren bij ons melden dat ze gaan beregenen, zodat wij er op in kunnen spelen qua waterpeil, zegt Van Emmerik
De situatie is anders dan vorige zomer, toen was bijna het hele voorjaar ook al droog
Ida van Emmerik - Woordvoerder Hunze en Aa's
Kremer voegt eraan toe. 'Bij een vergunningsaanvraag voor de beregening geldt ook een meldplicht voor diezelfde beregening. Voor de boeren zelf is het ook beter dat we alles een beetje kunnen coördineren.' Zie hier ook het waterbeeld van Noorderzijlvest.

Het blijft warm en droog

Volgens de weerverwachtingen valt er de komende twee weken nauwelijks neerslag en blijft het warm. 'Dat is vooralsnog geen probleem', meent Van Emmerik. 'Door het ontzettend natte voorjaar is het grondwaterpeil weer helemaal op niveau. Dat is een goede basis om problemen te voorkomen.'
Bij de twee Groningse waterschappen zijn voorlopig geen echte problemen qua waterpeil te verwachten. 'We zijn goed voorbereid. Bovendien is de situatie nu iets anders dan vorige zomer met die extreme droogte, want toen was bijna het hele voorjaar ook al droog,' aldus woordvoerder Van Emmerik van Hunze en A'a's.
Bij Waterbedrijf Groningen maken ze zich ook nog weinig zorgen. 'Wij hebben de komende weken geen enkel probleem met de watervoorziening. Wel roepen we de mensen op - zoals we het hele jaar doen - met beleid om te gaan water. Met tuintjes sproeien bijvoorbeeld. Dat kun je beter niet overdag doen want dan verdampt het water meteen weer', legt Maria Wierenga van het waterbedrijf uit.