Midden-Groningen zoekt nieuwe locatie voor 179 Oekraïense vluchtelingen

Het oude gemeentehuis van Muntendam waar tot eind dit jaar 99 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen
Het oude gemeentehuis van Muntendam waar tot eind dit jaar 99 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen © Jeroen Willems / RTV Noord
De gemeente Midden-Groningen is op zoek naar één of meerdere locaties om 179 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Het gaat om vluchtelingen die op dit moment nog worden opgevangen in het oude gemeentehuis van Muntendam (99) en een oude school in Hoogezand (80).
De opvanglocatie in Muntendam blijft nog een half jaar open tot eind 2023. De gemeente wil dat het pand daarna leeg wordt gemaakt in verband met de plannen die er zijn voor het centrum van Muntendam. De oude school in Hoogezand is volgens het college van Midden-Groningen ongeschikt voor opvang op de langere termijn, vanwege de capaciteit van stroom en warm water, gebrek aan privacy en de indeling.
'De bewoners van de opvanglocaties hebben veel meegemaakt en proberen nu een veilig thuis te creëren, ver van huis. Er lijkt nog geen einde te komen aan de oorlog in hun thuisland. Om ze hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen is het belangrijk om rust te creëren voor onze bewoners en zo min mogelijk tussen opvanglocaties te verhuizen', zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen.
'Zij hebben hun leven hier inmiddels opgebouwd en we willen ze voorbereiden op de verhuizing naar de nieuwe opvanglocatie, waar ze weer langere tijd kunnen wonen.'

Draagvlak

De gemeente hoopt de Oekraïners het liefst op één locatie onder te brengen, maar kijkt ook naar andere opties. De gemeente kijkt daarbij naar panden binnen het eigen bestand, maar ook naar panden van andere eigenaren. De gemeente wil de Oekraïners eind dit jaar kunnen verhuizen.
'We vinden het belangrijk dat er voldoende draagvlak is in de directe omgeving van een opvanglocatie. We houden hier ook rekening mee bij onze zoektocht naar vervangende huisvesting voor de locaties in Hoogezand en Muntendam. De afgelopen periode is gebleken dat dit draagvlak er bij de huidige locaties zeker is. In en om de opvanglocaties is het rustig en de reacties uit de omgeving zijn positief', zegt Hoogendoorn.