Brand in varkensfokkerij Beerta onder controle, brandweer houdt ook 's avonds nog oogje in het zeil (update)

De brand die dinsdagmiddag rond 15.30 uur uitbrak in een grote schuur met varkens aan de Ulsderweg in Beerta, is onder controle. De brandweer kon na ongeveer twee uur het sein brand meester geven op de varkensboerderij van Annechien en Menno ten Have. Wel blijft 's avonds een tankautospuit op het erf achter, zodat kan worden nageblust.
Twee schuren werden door de brand getroffen. Eén schuur werd volledig in de as gelegd, terwijl de andere schuur deels afbrandde. Bij de brand liep één persoon brandwonden op, waarna controle door ambulancepersoneel nodig was. Voordat de brand uitbrak waren drie- tot vierhonderd biggen en zeugen in de varkensboerderij aanwezig. Een nog onbekend deel van de dieren kon op tijd door de brandweer in veiligheid worden gebracht. Ten Have laat zelf via Facebook weten dat in ieder geval bijna alle zwangere zeugen gered zijn.
In verband met groot watertransport is het treinverkeer tussen Winschoten en Bad Nieuweschans stilgelegd. De slangen waarmee het bluswater bij de varkensboerderij gebracht werd, moesten namelijk dwars over het spoor worden gelegd. Ook de op- en afritten van de A7 bij Beerta werden urenlang afgesloten.
Brandweerwoordvoerder Jesse Mol vertelt over wat de brandweer aantrof:
Woordvoerder brandweer: 'Twee loodsen zijn aangetast door de brand'
Wie is Annechien ten Have?
Annechien ten Have en haar man Menno zijn eigenaar van de varkensfokkerij. In 2019 werd ze Agrarisch Ondernemer van het Jaar. In 2021 kwam haar bedrijf onder vuur te liggen wegens vermeende misstanden en raakte ze haar Dierenbeschermingkeurmerk kwijt. Na een onafhankelijke inspectie van de Dierenbescherming is gebleken dat Ten Haves bedrijf wel aan de regels voldoet, waardoor het keurmerk weer werd teruggegeven.
ProNews maakte onderstaande beelden van de brand:
Grote uitslaande brand in varkensschuur in Beerta
De rook van de brand was ook goed zichtbaar op de A7, waar Rijkswaterstaat aanwezig was om mensen te waarschuwen. Omdat bij de brand veel rook vrij kwam, adviseerde de brandweer om ramen en deuren te sluiten en, indien mogelijk, ventilatiesystemen uit te schakelen.
De rook gezien vanaf de Blauwe Roos in Winschoten
De rook gezien vanaf de Blauwe Roos in Winschoten © Brian Gaasendam

Stopbussen

De brand had ook nadat het sein brand meester werd gegeven nog gevolgen voor treinreizigers. Omdat de brandweer een groot watertransport nodig heeft voor het (na)blussen, rijden tussen Winschoten en Bad Nieuweschans geen treinen. Reizigers konden, om toch op de plek van bestemming te komen, gebruikmaken van stopbussen. Even voor tien werd het treinverkeer weer opgestart.
De brandweer laat weten dat stichting Salvage hulp biedt aan de familie Ten Have bij de schadeafhandeling en het ruimen van de dieren. Als het watertransport is opgeruimd, wordt het spoor vrijgegeven.
Het treinverkeer ligt tijdelijk stil vanwege groot watertoevoer over het spoor bij Beerta
Het treinverkeer ligt tijdelijk stil vanwege groot watertoevoer over het spoor bij Beerta © 112 Groningen