Twee Stadjers opgepakt voor verzekeringsfraude en witwassen

Logo op politieauto
Logo op politieauto © RTV Noord
De politie heeft vorige week twee Stadjers van 25 en 26 jaar oud aangehouden op verdenking van verzekeringsfraude, witwassen en het maken van valse identiteitsbewijzen.
Ze gebruikten meer dan honderd bankrekeningen om de fraude te plegen. Het uitgekeerde geld werd weggesluisd naar crypto- en beleggingsrekeningen, zo meldt de politie dinsdag.

Kortlopende reisverzekeringen

De politie kwam het tweetal op het spoor nadat verzekeraars een aantal ongebruikelijke schadeclaims kreeg. De verdachten sloten kortlopende reisverzekeringen af onder verschillende schuilnamen en dienden vervolgens een valse schadeclaim in.
Zeker negentig claims bleken na onderzoek te herleiden naar de twee verdachten.

Woningen en bedrijfspand doorzocht

Afgelopen woensdag hebben rechercheurs twee woningen en een bedrijfspand in Groningen doorzocht. Daarbij werd een groot aantal telefoons, computers, bankpassen en creditcards aangetroffen. Ook vond de politie een professionele administratie van schuilnamen, e-mailadressen en bank- en cryptorekeningen.
Daarnaast werden verschillende spullen gevonden waarmee valse identiteitsbewijzen kunnen worden gemaakt. Ook vond de politie een gasdrukpistool. De spullen zijn in beslag genomen. Daarnaast heeft de politie beslag gelegd op luxe goederen in het pand, om eventuele slachtoffers later schadeloos te kunnen stellen.

Verdachten inmiddels vrijgelaten

De twee verdachten uit Groningen zijn dezelfde middag aangehouden op verdenking van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en het vervaardigen van valse documenten.
De beide mannen zijn inmiddels vrijgelaten, maar het politieonderzoek gaat nog verder. De verdachten moeten zich later voor de rechter verantwoorden.