Internetleverancier Rodin failliet verklaard, maar daar merken klanten voorlopig niets van

De aanleg van een internetkabel
De aanleg van een internetkabel © Rodin
Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming hield zich bezig met het uitrollen van snel internet in de buitengebieden van onze provincie. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan doet om het internet-netwerk voor klanten beschikbaar te houden.
'Voor klanten verandert ondanks het faillissement voorlopig niets. Zij hoeven zich dan ook geen zorgen te maken', benadrukt de curator. 'Wij hebben ervoor gezorgd dat er geld is om door te gaan alsof er geen faillissement is en dat betekent dat we de aansluitingen gewoon in stand kunnen houden en dat mensen die een actief internetabonnement van Rodin hebben, daar gewoon gebruik van kunnen blijven maken.'
Mastenbroek laat weten zo snel mogelijk een koper te willen vinden voor het netwerk van de onderneming, zodat de aanleg van snelle internetverbindingen door kan gaan. 'Wij zullen daar de tijd voor nemen en dat zal ook wel even wat tijd in beslag nemen, want het is geen viskraam die je even verkoopt. Het is wel een ingewikkeld iets, zo'n internet-netwerk. Het is van groot belang dat dit proces een kans krijgt, omdat de schade voor alle betrokkenen anders enorm zou zijn en het project in ieder geval niet meer uitvoerbaar is', aldus Mastenbroek.

Uitstel

Rodin kampte al langer met financiële problemen en de aanleg van snel internet liep vertraging na vertraging op. Na verschillende tegenslagen staakte Rodin vorig jaar in oktober. Het bedrijf zei destijds meer geld en tijd nodig te hebben van de provincie. Laatstgenoemde was niet te spreken over de houding van de internetleverancier.
De rechtbank in Groningen verleende het bedrijf vorige week al uitstel van betaling. Dit uitstel is nu omgezet in bankroet. 'Hoewel het bedrijf nu failliet verklaard is, zal het voorlopig worden voortgezet in de huidige vorm', laat de curator weten. 'Dit gebeurt in de hoop om zo het doel, snel internet voor het buitengebied, alsnog te kunnen realiseren.'

1500 adressen

Daarvoor is het wel van belang dat er extra geld komt. Volgens Mastenbroek zijn er zo'n 1500 adressen in het Groninger aardbevingsgebied klant van Rodin. De failliet verklaarde vennootschap telt volgens hem geen medewerkers. Via andere vennootschappen zijn er mensen in de weer, maar die vallen onder de curator. Waar het precies is misgegaan bij Rodin, moet Mastenbroek nog uitzoeken.
Volgens de curator heeft het faillissement geen gevolgen voor ViberQ, onderdeel van Rodin Broadband Group.