Staatssecretaris wil 'overlooplocaties' om aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten

Eric van der Burg, staatssecretaris Asielzaken
Eric van der Burg, staatssecretaris Asielzaken © Jan Been/RTV Noord
Staatssecretaris Eric van der Burg (Azielzaken) wil binnen een maand drie tot vier locaties die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar vijfhonderd tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting.
In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

Onvoldoende verwerkingscapaciteit

De overloopplekken moeten in het noorden, midden en/of in het zuiden van het land gerealiseerd moeten worden en ieder een capaciteit van vijfhonderd asielzoekers hebben. Die locaties moeten worden gebruikt als wachtkamer en zogeheten voorportaallocaties voor het aanmeldcentrum in Ter Apel.
'Op dit moment is er onvoldoende verwerkingscapaciteit in de asielketen om de asielinstroom bij te houden. Niet iedereen kan direct na aankomst worden geïdentificeerd', schrijft Van der Burg. Het ging vorig jaar mis bij het aanmeldcentrum. Duizenden mensen moesten buiten de hekken slapen. Gemeente Westerwolde en Provincie Groningen zijn bang voor een herhaling. In Ter Apel verblijven niet meer dan tweeduizend asielzoekers.
De Expo Assen wordt per 1 juli als voorportaal ingezet, maar dat is niet voldoende.

Burgemeesters 'welwillend'

Voor de vijfhonderd tot 1500 statushouders die elke provincie in doorstroomlocaties moet opvangen, mogen meerdere locaties worden ingezet. Statushouders mogen in Nederland blijven en hebben recht op huisvesting. Vanwege het woningtekort zijn zij gedwongen in een azc te blijven. Die raken daardoor overvol.
'De realisatie van bovengenoemde locaties kan een nieuw opvangtekort voorkomen', schrijft Van der Burg. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad reageren 'welwillend' op het verzoek van de bewindsman. Van der Burg verwacht echter niet dat het over een maand geregeld is.
Het Veiligheidsberaad gaat die overloopcoördinators niet coördineren, dat ligt volgens voorzitter van het beraad Wouter Kolff bij de provincies. Ook de coördinatie van de crisisopvang wordt per 1 juli overgedragen aan de provincies.