Lopend Vuur: Groningen heeft er niets aan, wanneer het kabinet valt

Premier Mark Rutte verlaat de vergaderzaal in de Tweede Kamer
Premier Mark Rutte verlaat de vergaderzaal in de Tweede Kamer © ANP
De Tweede Kamer debatteert ook vandaag met het kabinet over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief verantwoorden zich richting de Kamer. Gisteravond was het eerste deel van het debat.
Het kritische rapport ‘Groningers boven Gas’ van de enquêtecommissie werd eind februari in Zeerijp gepresenteerd. Daarin stond zwart op wit dat de belangen van Groningers structureel zijn genegeerd bij de gaswinning. ‘Dit heeft voor hen rampzalige gevolgen’, zei de commissie.
Vrijwel de hele oppositie vroeg zich gisteren af of Rutte wel kan aanblijven als premier. De vier coalitiepartijen doken voor die vraag. Voorafgaand aan het debat was er vanuit Groningen de vrees dat het vooral over de positie van Rutte zou gaan en minder over de inhoud. Bovendien, zo zeggen diverse betrokkenen, krijgt staatssecretaris Hans Vijlbrief vooralsnog het voordeel van de twijfel en onderneemt hij stappen. Het opstappen van het kabinet zou voor vertraging in het hele proces kunnen zorgen.
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de Facebookpagina van Radio Noord.

Noodpakket

'Een noodpakket in huis gaat toch niet helpen' was dinsdag ons Lopend Vuur. Van de 1977 stemmers was 63 procent het daarmee eens, 37 procent oneens.