Dierenorganisaties doen aangifte van dierenmishandeling tijdens Kallemooi

Kallemooi op Schiermonnikoog
Kallemooi op Schiermonnikoog © Mario Miskovic/RTV Noord
Dierenbelangenorganisaties Comité Dierennoodhulp, House of Animals en dierenartsenvereniging Caring Vets hebben dinsdag aangifte gedaan van dierenmishandeling tijdens Kallemooi op Schiermonnikoog.
Bij Kallemooi wordt een haan in een mand achttien meter omhoog gehesen. Het dier zit daar vervolgens drie dagen opgesloten, zoals afgelopen Pinksterweekend. Dierenactivisten vinden het mishandeling en maken al jaren bezwaar.

Overtreding

Ze beschuldigen de Kallemooi Commissie van Schiermonnikoog en de eigenaar van de haan van het overtreden van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren.
Comité Dierennoodhulp en House of Animals hebben ook een bezwaarschrift ingediend tegen de beslissing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om het dier in de mand omhoog te hijsen.

Geen redelijk doel

De RVO stelt dat er genoeg water, voer en bewegingsruimte is voor de haan. De dierenorganisaties laten echter weten dat de haan gedurende drie dagen in een mand geen natuurlijk verdrag kan vertonen en isolerend is, omdat zij het geen redelijk doel vinden dat het Kallemooi heeft. Het is een traditie op het eiland.
In 2022 verloren de organisaties een kort geding tegen het evenement.