Ontslagen RUG-docent Susanne Täuber geeft niet op: hoger beroep komt eraan

Susanne Täuber zit nu thuis
Susanne Täuber zit nu thuis © Eva Hulscher/RTV Noord
De door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontslagen hoofddocent Susanne Täuber heeft dinsdag hoger beroep ingediend tegen haar ontslag.
Täuber eist dat de RUG haar weer in dienst neemt.

Onrust na ontslag

Het ontslag van Täuber afgelopen maart ontketent een storm aan protest onder studenten en medewerkers. Zij steunen de docent die zegt ontslagen te zijn vanwege een publicatie in een vakblad, waarin ze persoonlijke negatieve ervaringen beschrijft met ‘gelijke kansen-programma’s’ voor vrouwen.
Ze concludeert in dat artikel dat het weliswaar goedbedoeld is om vrouwen in speciale trajecten aan te nemen, maar dat het averechts werkt, bijvoorbeeld doordat deelnemende vrouwen te maken krijgen met afgunst van anderen.

Lijnrecht tegenover elkaar

Volgens Täuber wil de universiteit vanwege dit artikel van haar af. Dat zou nooit een reden mogen zijn, stelt ze, gezien de academische vrijheid die geldt. Door de daaropvolgende discussies met het faculteitsbestuur is er volgens haar bij de faculteit een onveilige situatie ontstaan.
De universiteit zegt dat het artikel niet de reden is voor ontslag, maar de verstoorde arbeidsrelatie. Die is volgens de universiteit ontstaan door de houding en het gedrag van Täuber, omdat ze bleef volhouden dat ze in 2018 promotie had moeten krijgen.

Eerste uitspraak

De rechter geeft de RUG in maart gelijk: de universiteit mag haar ontslaan. Het vonnis gaat niet over de vraag of het artikel inderdaad de hoofdreden voor ontslag is geweest. Voor de rechter is alleen van belang dat de arbeidsrelatie verstoord is en dat de RUG genoeg heeft gedaan om een andere functie voor Täuber te zoeken. Omdat er geen passende vacatures zijn, mag de RUG overgaan tot ontslag.

‘Geef Täuber een andere baan’

Nadat bekend wordt dat Täuber is ontslagen, komen er allerlei protestacties op gang, waarin studenten en medewerkers eisen dat de universiteit Tauber weer aanneemt. Eind maart krijgt bestuursvoorzitter Jouke de Vries een petitie met 3500 handtekeningen, een dag later bezet een groep van zo’n vijftig studenten het Academiegebouw en eind april gebeurt dat opnieuw. De universiteit schakelt dan de politie in die het gebouw ontruimt.

Petitie: bestuur moet weg

Ook gaat er een petitie rond waarin het universiteitsbestuur wordt opgeroepen af te treden, omdat ze de sociale veiligheid niet zouden kunnen garanderen. Ze noemen Täuber en de politie-inzet als voorbeelden en verwijten het bestuur niet te luisteren naar studenten en medewerkers. De petitie is 898 keer ondertekend, waaronder door studenten en medewerkers van andere universiteiten in binnen-en buitenland.

RUG: we nemen het serieus

Ondertussen reageert het universiteitsbestuur nauwelijks op alle commotie. Zolang de zaak onder de rechter is, kan dat simpelweg niet, zo is de redenering. Wel geeft het bestuur aan alle aandacht te hebben voor sociale onveiligheid en dat samen met de gemeenschap te willen aanpakken.
Het bestuur krijgt woensdag bijval van twee studenten, die een ingezonden stuk plaatsen in de Ukrant. Ze verwijten Täuber dat ze een artikel heeft geschreven, zonder daadwerkelijk onderzoek te doen naar sociale onveiligheid. ‘Deze persoonlijke ervaring is zonder bewijs gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en wordt beschouwd als echt onderzoek, terwijl het eigenlijk een beschuldiging is dat mensen aan Täubers faculteit hebben samengezworen om haar promotie te dwarsbomen.’

Hoger beroep

Volgens Täubers advocaat Ageeth Kootstra moet de rechter zich in het hoger beroep wel uitspreken over de vraag of er sprake is van schending van de academische vrijheid door de RUG. ‘Daar is de rechter aan voorbij gegaan.’ Ook heeft de universiteit niet genoeg gedaan om voor Täuber een andere positie te vinden, stelt ze. ‘De arbeidsrelatie met de vakgroep is verstoord, maar natuurlijk niet met iedereen.’
Wanneer het hoger beroep van Täuber dient is nog niet bekend.