Pekelder wil via Raad van State meer geld voor herstel gevels en muren woning afdwingen

Een scheur in een muur (archief0
Een scheur in een muur (archief0 © Sirina Scheppers
Een inwoner van Oude Pekela beklaagt zich bij de Raad van State dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de schade aan zijn huis zwaar onderschat.
Het IMG is weliswaar bereid om zo’n 14.000 euro aan het herstel van de scheuren in gevel en muren bij te dragen, maar weigert extra geld beschikbaar te stellen om de woning van de Pekelder zo op te knappen dat vervolgschade is uitgesloten. Om de gevels en muren te herstellen is minstens 21.000 euro extra nodig, zei zijn woordvoerder Gerrit Wiggers dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

'Zo hoog als de Eifeltoren'

'De schade aan zijn woning wordt niet alleen door de aardbevingen in het Groninger gasveld veroorzaakt, maar ook door de gasopslag in de zoutcavernes in Zuidwending en Ommelanderwijk. Daar is totaal geen rekening mee gehouden, terwijl het om opslagcavarnese gaat die ondergronds zo hoog zijn als de Eifeltoren. De aanleg en het gebruik van de cavernes leidt tot extra grondbewegingen bij de woning en tot extra schade', betoogt Wiggers tegen de hoogste bestuursrechter.
Een woordvoerder van het IMG tekende aan dat het instituut alleen schades als gevolg van aardbevingen in het Groninger Gasveld mag beoordelen. 'Bovendien mogen wij met ons huidige mandaat gebouwen alleen in de oude toestand herstellen. We hebben vooralsnog geen middelen om meer te doen en woningen en bedrijfsgebouwen structureel te verbeteren. Dat is iets waar het kabinet nu mee bezig is, maar kan in deze oude zaak geen rol spelen.'

Andere zaak

De Raad van State behandelde dinsdag ook een zaak rond een woonboerderij in Zevenhuizen. De eigenaar vindt het niet kunnen dat het IMG veruit de meeste schades niet wil vergoeden, omdat die het gevolg van andere, bouwkundige oorzaken zouden zijn dan de aardbeving. De eigenaar heeft zelf ook rapporten laten opstellen waaruit de link met de aardbevingen wel zou zijn aangetoond.
Ook in deze zaak stelde het IMG dat het instituut nog niet meer kan doen. Mogelijk kan dat wel, als het kabinet met een ruimhartiger regeling komt. De Raad van State gaat de komende weken nog uitzoeken of de schades al dan niet te verhalen zijn.
Ook in de zaak van de Pekelder zal de hoogste bestuursrechter nog onderzoek doen en over enkele weken volgen de uitspraken.

Lees ook;