Schapendrijven, dat valt nog niet mee: 'Ze rennen overal heen, ik had er niet echt veel macht over'

De broers Rudmer (links) en Sjoerd Dijk
De broers Rudmer (links) en Sjoerd Dijk © Elwin Baas/RTV Noord
'We hebben ze nu in het hok, maar het is wel moeilijk.' Sjoerd Dijk heeft net meegedaan aan een workshop schapendrijven op de Terra Landgoedfair in Onderdendam. 'Het is wel zwaar werk. Ze rennen overal heen, ik had er niet echt veel macht over', zegt zijn broer Rudmer.
De jongens uit Baflo volgen een opleiding bij Terra en doen mee aan de activiteiten. Niet alleen de leerlingen, ook bezoekers zijn welkom. Naast diverse workshops zijn er onder meer een trekkershow, kleedjesmarkt en een huisdierenkeuring.

Een beestenboel

De broers Dijk genieten volop. 'Ik vind het hartstikke mooi om naar de trekkers te kijken. En ik hou ook heel veel van beesten. Ook van schapen dus', zegt Rudmer. En Sjoerd: 'Thuis hebben we ook beesten. Twee kippen, twee konijnen, twee katten en twee cavia's. Dat zijn er heel wat.'
Zo gaat het eraan toe op de Landgoedfair:
Schapendrijven voor beginners: 'Ze willen niet meewerken'

'Het loopt fantastisch'

De Landgoedfair beleeft de tweede editie en is voortgekomen uit de vroegere huisdierenshow. 'We hebben op een gegeven moment bedacht dat te veranderen en naar de zomer te verplaatsen. Vorig jaar hadden we hier voor het eerst een fair, dat was hartstikke goed. Het loopt fantastisch. De opbouw ging goed, er is veel publiek en we hebben mooi weer', zegt Klaas de Blecourt van de organisatie.

Liefde voor machines

Sjoerd en Rudmer zien het boerenleven helemaal zitten. 'Ik wil loonwerker worden later', vertelt Sjoerd. 'Onze broer is loonwerker, een andere broer werkt bij een boer.' Rudmer: 'Ik wil later ook met trekkers werken.'
De liefde voor voertuigen hebben ze van huis uit meegekregen, hun vader is vrachtwagenchauffeur. 'We houden wel een beetje van machines', zegt Rudmer.

Onwillige schapen

Alleen dat schapendrijven, dat valt nog niet mee. 'Ze willen niet om de pylonen heen, dat is wat minder', zegt Sjoerd. 'Met teamwork en op de goede plekken staan lukt het wel, maar ze willen nu niet meewerken', vult Rudmer aan.