Boer Hamming krijgt iets hogere schadevergoeding voor gescheurd metselwerk

Raad van State
Raad van State © ANP
Het Instituut Mijnbouw Schade (IMG) moet een melkveehouder in Noordwolde een hogere schadevergoeding betalen voor gescheurde metselvoegen. Nadat eerder al ruim 26.000 euro was toegekend, komt daar nu nog een paar honderd euro bij, zo bepaalde de Raad van State.
Van een volledige vergoeding voor het herstellen van alle schade is volgens de gedupeerde melkveehouder geen sprake. Wel moet het IMG alle proceskosten vergoeden. Het gaat om een bedrag van 7.864 euro. Voor melkveehouder Peter Hamming is het een holle overwinning: 'Al dat geld voor rechtszaken had IMG beter in mijn boerderij kunnen steken'.

Al jaren bezig

Hamming is al jaren bezig om een redelijke schadevergoeding te krijgen. Zijn woonhuis en schuur zijn verzakt, wat zorgt voor gescheurde voegen en andere bouwkundige gebreken. Vooralsnog krijgt hij alleen een vergoeding voor het gescheurde metselwerk, voor het herstel van de verzakkingen krijgt hij geen vergoeding. Volgens Hamming loopt die schade alleen al in de duizenden euro's.
In 2020 besloot de minister van Economische Zaken Hamming een schadevergoeding van ruim 24.000 euro toe te kennen. Na het voeren van ettelijke procedures steeg het bedrag naar net iets meer dan 26.000 euro. De Raad van State heeft nu besloten dat de vergoeding moet worden verhoogd met 376,20 euro.

Geen bewijs voor verzakkingen

Het is niet de doorbraak waarop Hamming had gehoopt. In de uitspraak stelt de Raad van State namelijk opnieuw dat het IMG alleen verantwoordelijk is voor direct door aardbevingen veroorzaakte schade. Bouwkundige verbeteringen, die schade van eventuele toekomstige bevingen kan voorkomen, hoeft het IMG niet te betalen.
Verder vindt de Raad dat er te weinig bewijs is dat de fundering van de boerderij is verzakt, of recent beschadigd is geraakt. Daarom hoeft het IMG geen funderingsonderzoek te laten doen. Wel vindt de rechter dat het IMG opnieuw onderzoek moet doen naar een nieuwe reeks scheuren in muren, metselwerk en stucwerk.