Gesteggel over nog te maken slavernijmonument: Trans-Atlantische-nazaten wil eigen monument

Bemiddelaar Peggy Wijntuin
Bemiddelaar Peggy Wijntuin © ANP
Er is discussie ontstaan onder nazaten van tot slaaf gemaakte mensen over de mogelijke komst van een slavernijmonument. Het monument moet het slavernijverleden van Groningen herdenken. De Trans-Atlantische nazaten die betrokken zijn bij de oprichting van het monument, willen een eigen monument.
Het monument moet het koloniale en Trans-Atlantische én Aziatische slavernijverleden van Groningen herdenken. De Trans-Atlantische slavenhandel werd gedreven tussen Afrika en Amerika. Europeanen, en dus ook Groningers, waren daarbij de drijvende krachten.

Bemiddeling

Volgens de Groningse wethouder Manouska Molema (GroenLinks) willen de nazaten van de Trans-Atlantische slaven nadrukkelijk een eigen monument: ‘Dit is een discussie die je in het gehele land voorbij ziet komen. Dit is een proces dat je ook met alle nazaten doorloopt. We moeten nu dus kijken hoe we daar op een goede manier iets mee gaan doen.’
De gemeente heeft na de oproep van de Trans-Atlantische nazaten Peggy Wijntuin ingeschakeld. Zij heeft op meerdere plekken in Nederland gewerkt aan herdenkingsmonumenten van het slavernijverleden. ‘Zorgvuldigheid en draagvlak gaat in dit geval voor snelheid’ zegt de wethouder.

Aantal monumenten

De gemeenteraad verwachtte eerder dat het monument op 1 juli 2024 klaar zou zijn. Met de meest recente ontwikkeling is het nog maar de vraag of dat wel gaat lukken. ‘Nu deze discussie opkomt zal het ook wat voor de planning betekenen. Hoe en wat weet ik nog niet, daar horen we eind deze maand meer over.’, aldus Molema.
Molema wil op dit moment nog niet zeggen of er twee monumenten gaan komen. ‘Dat zeg ik nu nog niet, er is een groep die aan de bel heeft getrokken. Wij hebben daar als gemeente geen keuze in gemaakt. Het is nu goed om met de nazaten in gesprek te gaan. Peggy Wijntuin zal met een advies komen.’