Wat zijn de gevolgen van het faillissement van glasvezelkabelaar Rodin?

‘Bewaar de rust. Geen paniek. Het gaat gewoon door.’ Met die geruststellende woorden komt provider Onvi.nl voor de duizenden Groningers met internet via de glasvezelkabel van het failliete Rodin.
Rodin legde met miljoenen euro's aan subsidies van de provincie Groningen, de Economic Board Groningen (EBG) en de nationaal coördinator Groningen glasvezelkabel in de buitengebieden, met name in het Westerkwartier, aan. Vanaf het begin waren er allerlei problemen, ook op financieel gebied, met uiteindelijk het faillissement tot gevolg.
Beheerder en drie providers
Een kleine tweeduizend Groningers in het buitengebied hebben inmiddels internet via de glasvezelkabel van Rodin. Dat zouden er ruim tienduizend moeten zijn. Kunnen al deze mensen nu fluiten naar hun internet?
We vragen het aan woordvoerder Bernd Edelijn die optreedt namens vier partijen die naast Rodin betrokken zijn bij dit project. Edelijn legt uit hoe de organisatie is opgebouwd:
‘Rodin was de legger en tevens eigenaar van de glasvezelkabel. Dan heb je Qonnected als beheerder en daarnaast heb je drie providers, de leveranciers van de snelle internetverbinding. Dat zijn Stipte.nl, Broadbandnl.com en Onvi.nl.’
Balen er ontzettend van
De laatste provider, Onvi.nl, is weer gelieerd aan beheerder Qonnected. Volgens Edelijn zorgen deze vier partijen ervoor dat de boel ondanks het faillissement gewoon doordraait. ‘De klant merkt er helemaal niets van. Zelfs een normale storing wordt gewoon opgelost.’
Het faillissement is ook voor beheerder Qonnected en de drie providers een enorme streep door de rekening. ‘Wij balen hier ontzettend van. Wij hebben hier ook last van. Stel je voor dat mensen nu gaan denken dat ze het abonnementsgeld niet meer hoeven betalen omdat Rodin toch failliet is. Dat is helemaal niet aan de orde, maar toch.’
Duizenden mensen
Volgens Edelijn komt er een oplossing voor het faillissement van Rodin. ‘De komende periode is alles geregeld. Maar er komt waarschijnlijk wel een nieuwe eigenaar cq legger van de glasvezelkabel. De mogelijkheid bestaat dat Qonnected dat zal zijn, maar ik kan me voorstellen dat ook andere spelers als bijvoorbeeld KPN in willen stappen, maar dat hangt allemaal van de gesprekken af met de curator en de provincie.’
Hoe zit het met de mensen die al jaren terug hebben ingetekend voor snel internet via de Rodin glasvezelkabel?
‘Dat gaat om duizenden mensen’, weet Edelijn, want Rodin heeft nog niet de helft bekabeld wat ze van plan waren. Op die groep hebben we geen zicht. Wat we wel weten is dat onze intentie is dat we de Groningers zo snel mogelijk willen voorzien van internet. Daar hebben we allemaal belang bij’.
Overnamekandidaten
Verantwoordelijk gedeputeerde IJzebrand Rijzebol laat weten dat er voor de provincie Groningen vooralsnog niets verandert, maar dat er inmiddels een aantal geïnteresseerde partijen zich gemeld hebben voor overname. Wie dat zijn, wil hij niet kwijt.
Rijzebol voegt daar aan toe dat de provincie wel aan het bekijken is hoe de miljoenen euro's aan subsidies die verstrekt zijn aan Rodin, teruggekregen kunnen worden.