Na jaren praten wordt het Raadhuisplein in Haren aangepakt: ‘Ik heb er buikpijn van’

Een impressie van de nieuwbouw op het Haderaplein in Haren
Een impressie van de nieuwbouw op het Haderaplein in Haren © Explorius
In 2018 gaf de toenmalige gemeente Haren al groen licht voor de bouw van een prestigieus nieuwbouwproject in het centrum van het villadorp. Van dat plan is weinig terecht gekomen. Wethouder Rik van Niejenhuis heeft het onder handen genomen en oordeelt nu dat de tijd rijp is. Het gebouw zal kleiner worden dan eerder was beoogd.
Voor de bouw van het pand waarin ruimte is voor een supermarkt, horeca en appartementen, zullen meerdere volgroeide en dus jaren oude bomen gekapt moeten worden. In totaal worden 24 bomen onderzocht. Het is nog niet bekend hoeveel daarvan moeten wijken of deels herplant worden. De huidige coalitie noemt zichzelf ook wel een ‘groen college’, die zelfgekozen bijnaam schuurt nogal met datgene wat de wethouder nu in Haren wil doen.
Impressie van het eerdere nieuwbouwplan op het Haderaplein
Impressie van het eerdere nieuwbouwplan op het Haderaplein © Bewerking RTV Noord

Bomen kappen

‘Ik heb buikpijn van het kappen van de grote bomen’, zegt Van Niejenhuis. ‘Er staan een aantal bomen die verwijderd moeten worden om dit mogelijk te maken. Dit groene college zegt eigenlijk dat we niet meer bomen willen kappen. Tegelijkertijd zeggen we dat we het toch doen.’
Dat de kettingzaag toch in de bomen gaat heeft te maken met de voorgeschiedenis van het plan en met het belang dat dit pand heeft voor Haren. De voormalige gemeente Haren heeft zich al over het plan gebogen en destijds is er naar smaak van het huidige college te weinig rekening gehouden met de bestaande bomen.

Andere opvattingen

Omdat de komst van het pand al een langslepende kwestie is, heeft de gemeente besloten niet opnieuw te starten met het maken van de plannen. ‘Dat kunnen we ons niet permitteren’, zegt de stadsbestuurder. ‘We denken nu anders dan tien jaar geleden over het bestaande groen. Dit is wel wat Haren nodig heeft. Dit alles heeft een voorgeschiedenis van dertien jaar en over bepaalde dingen kunnen we het nu gewoon niet meer hebben’, zoals het kappen van een aantal bomen dus.

In gesprek

‘We hebben er buikpijn van, maar Haren verdient deze investering.’ Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen nog iets vinden van de plannen. Zo zal de gemeente in gesprek gaan over de omgeving van het pand. Het plein rondom het nog te bouwen pand zal namelijk flink vergroend gaan worden. ‘Over de omgeving van het pand valt nog te praten, maar over het gebouw zelf niet’, zegt Van Niejenhuis tot besluit.