Speciale opvang voor kansarme asielzoekers later dan gepland

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © Robin Utrecht/ANP
De speciale opvang voor kansarme asielzoekers in Ter Apel opent later dan gepland. Eigenlijk had de locatie woensdag open moeten gaan, maar door de levering van bouwmaterialen lukt dat niet.
Wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) laat dat woensdagavond weten aan de gemeenteraad van Westerwolde. 'De ambitie is momenteel om deze maand tot realisatie te komen', zegt Luth.

Bouwmaterialen

De vertraging zit in de inrichting en faciliteiten op het COA-terrein, laat de wethouder weten. Onder andere een hekwerk kan later dan gepland geplaatst worden. 'Net zo goed als wanneer ik een vloer bestel en die er pas in september is, duurt het hier ook even voor de hekwerken er zijn', zegt de wethouder.

Speciale opvangplek

De speciale opvangplek komt op het al bestaande terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Omdat vooral asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning overlast veroorzaken in het dorp, is ervoor gekozen om de speciale locatie in te richten.
Op de locatie geldt een strenger regime dan op de rest van het COA-terrein. Kansarme asielzoekers krijgen en dag- en avondprogramma. Het doel is om hun asielprocedure zo snel mogelijk te laten verlopen, zodat zo snel mogelijk duidelijk is of ze al dan niet in Nederland mogen blijven.
De gemeente is blij met de komst van de locatie, omdat het ervoor moet zorgen dat kansarme asielzoekers zich minder vaak in Ter Apel begeven. De gemeente hoopt dat op die manier het aantal diefstallen in het winkelcentrum terugloopt.
Kansarme asielzoekers

Kansarme asielzoekers komen vooral uit veilige landen zoals Marokko. Ook asielzoekers uit Algerije, wat geen veilig land is, hebben weinig kans op een verblijfsvergunning. Verder horen nu ook mensen die in een ander Europees land al een asielaanvraag hebben gedaan binnen deze groep. Al deze mensen hebben in Nederland weinig kans op een verblijfsvergunning. Juist deze groep zorgt voor relatief veel overlast in asieldorp Ter Apel.