Gemeente Westerwolde mag erf Bellingwolde sluiten na ontdekking drugslab

De politie is ter plaatse bij een woning in Bellingwolde
De politie is ter plaatse bij een woning in Bellingwolde © Persbureau Meter
Het pand aan de Parallelweg in Bellingwolde, waar in februari een drugslab werd opgerold, mag de gemeente voor een half jaar sluiten. De bewoonster vocht dit eerder genomen besluit van de gemeente aan bij de rechter, maar vangt bot.
De gemeente Westerwolde besloot op 21 maart het perceel met paardenstal te sluiten, om het pand uit het drugscircuit te halen en de loop eruit te halen. In 2014 werd in de kelder van de woning al eens een hennepkwekerij gevonden. In 2018 ontdekte de politie een drugslab op het perceel. In mei 2022 is een onderzoek naar drugspraktijken in dat pand opgestart. Op 2 februari vielen de agenten binnen.

Drugsproductie

In de schuur, stal en in een paardentrailer stonden jerrycans met grondstoffen voor drugsproductie. Twee mannen werden op dat terrein aangehouden, waaronder de partner van de vrouw.
De vrouw is geen verdachte in dit onderzoek. Ze voelde zich zwaar aangepakt, omdat ze niets van de drugs op haar erf wist, zei ze eerder tijdens een zitting. In 2018 mocht ze ook al een half jaar lang haar huis niet in. Toen stonden er vijf paarden, die zij ondanks de sluiting wel mocht voeren.

Voer op jerrycans

Nu staan er twaalf paarden bij haar in de stal, die niet kunnen worden verplaatst. De rechter vindt dat bij herhaling het pand in verband wordt gebracht met drugs. Het is volgens hem onvoorstelbaar dat de vrouw hier niets van wist. Bovendien is zij de persoon die de paarden verzorgt. Het voer lag op de jerrycans met drugsgrondstoffen. Zij dacht dat het industrieel afval was, zegt ze tegen de rechter. Die hecht daar weinig geloof aan.
De gemeente bood aan dat ze contactpersoon krijgt, die ervoor zorgt dat de vrouw binnen kan komen om de dieren te verzorgen. De rechter vindt dat de vrouw hierin voldoende tegemoet is gekomen en wees haar verzoek het erf niet af te sluiten af.