Plan voor 'Parijs-trein' valt in de smaak, maar is het beter dan de huidige opties?

Zicht op de Eiffeltoren in Parijs
Zicht op de Eiffeltoren in Parijs © ANP
Het plan van Arriva om dagelijks een rechtstreekse trein van Groningen naar Parijs te laten rijden, kan op veel positieve reacties rekenen. Maar hoeveel gaat de reiziger erop vooruit? We zetten de opties voor je op een rij.
Hieronder leggen we de huidige mogelijkheden om naar Parijs te reizen naast het plan van Arriva. Wat zijn de voordelen en hoe groot zijn die?

Huidige treinverbinding

Het is ook nu al mogelijk om met de trein naar Parijs te gaan. Bijvoorbeeld van Groningen naar Schiphol, om vervolgens over te stappen op de sneltrein naar Parijs.
Je bent daardoor op zijn snelst in een dikke vijf uur in Parijs. Op zijn langzaamst doe je er zo'n zeven of acht uur over. Als je via Schiphol reist, hoef je maar één keer over te stappen. Via Rotterdam Centraal twee keer: in Brussel stap je over op de Thalys. De kosten zijn afhankelijk van hoe lang de treinrit duurt (hoe korter de treinrit, hoe duurder), in welk dagdeel je reist (ochtend is het duurst) én hoe vroeg je boekt.
Als je bijvoorbeeld morgen ineens naar Parijs wilt in de ochtend, zou je zomaar tussen de twee- en driehonderd euro kunnen betalen voor een enkeltje. Maar als je de wisselende prijzen in je voordeel gebruikt, kan je ook ineens voor zeventig euro in Parijs zijn. Kortom, er valt geen peil op te trekken, dus kijk vooral zelf hoe duur het in jouw situatie is.
Nadeel: Je bent gebonden aan de treintijden en -prijzen. Zeker als je op de centen let, ben je afhankelijk van de dagen en dagdelen waarop een treinkaartje goedkoper is. Daarnaast stap je in het beste geval minimaal één keer over. Een vertraging zou dus slecht uitkomen.
Voordeel: Elk nadeel heeft zijn voordeel. Als je best flexibel bent, dan kun je met een beetje puzzelen goedkoop naar Parijs zonder dat je zelf hoeft te rijden.
Wat vinden Groningers van een eventuele rechtstreekse treinverbinding van Stad naar Parijs? Verslaggever Joyce Kranenborg dook de trein in:
Met de trein naar Parijs? 'Ik zou het wel een keer doen'

Auto

Met de auto naar Parijs reizen is ook een optie. Een kwestie van het openbaar vervoer links laten liggen en de rechterbaan rechts.
Je rijdt er in een kleine acht uur heen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de route en je snelheid. Daarnaast laten we het aantal files en de (nodige) pauzes die je neemt om de benen te strekken nog buiten beschouwing. Ook qua kosten is het erg afhankelijk van diverse factoren. We pakken wat gemiddelde gegevens over benzineverbruik (1 liter op 15 kilometer) en benzinekosten (1,83 euro per liter) en leggen die naast de afstand van Groningen naar Parijs (ongeveer 700 kilometer). Dan kom je qua kosten voor de heen- en terugrit op 170,80 euro.
De route, je snelheid, de fluctuerende benzineprijzen én het verbruik van je auto zijn cruciaal, dus het blijft een grove schatting. Daarnaast kan er op sommige routes tol worden gevraagd.
Nadeel: Je moet zelf rijden (en dus nadenken). Daarnaast is de reistijd langer dan met de trein, zéker als je rekening houdt met pauzes en files.
Voordeel: Ten opzichte van treinreizen is het best goedkoop als je met meerdere personen reist. Je betaalt hooguit een klein beetje extra benzinekosten vanwege het extra gewicht: als een meerijder honderd kilo weegt, ben je voor een ritje dat normaal 10 euro kost, 40 cent extra kwijt. Dat weegt natuurlijk niet op tegen de voordelen van de benzineprijs delen met die persoon.

Plan Arriva

Het plan van Arriva is om vanaf 2026 dagelijks een trein rechtstreeks van Groningen naar Parijs te laten rijden. De trein tussen zou om 05.30 uur vanuit Groningen moeten vertrekken en rond 10.40 uur aankomen op Gare du Nord in Parijs. Onderweg stop je op stations Zwolle, Almere, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid. Vanuit Parijs gaat er dan om 19.15 uur een trein terug naar Groningen, die rond 00.30 uur aankomt in Stad.
Dus net zoals de (snelste) huidige treinverbinding doe je er een dikke vijf uur over. Het voordeel is dan wel dat de trein er nooit lánger over doet én je niet hoeft over te stappen. Dat is handig, maar wat is de prijs? Daar wil Arriva nog niet op vooruitlopen. Wél zegt de vervoerder dat het goedkoper wordt dan nu. Of het dan minder duur wordt dan het goedkoopste treinkaartje van de huidige treindienst, weten we niet.
Ook met welk soort treinen Arriva op pad gaat naar Parijs, is nog niet bekend. Omdat het bedrijf onder Deutsche Bahn valt, komt dat volgens de vervoerder zelf helemaal goed. 'We hebben een grote internationale vloot waar we op onze route naar Parijs zeker op kunnen rekenen.'
Nadeel: De trein heeft een vaste vertrektijd, namelijk om 05.30. Als je geen ochtendmens bent, heb je pech.
Voordeel: Altijd snel. Niet overstappen. Goedkoopst (hopelijk).

Reacties op twitter

Dus ook al ben je geen ochtendmens, deze voorwaarden moeten je toch vroeg uit de veren helpen. De eerste reacties zijn in ieder geval overwegend positief.