Het Hogeland komt na kritiek met aangepaste afvalstoffenheffing

Een groene container in de gemeente Het Hogeland
Een groene container in de gemeente Het Hogeland © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
In de gemeente Het Hogeland ligt een nieuw plan op tafel voor de kosten van de afvalinzameling. Het college van burgemeester en wethouders wilde de tarieven vorig jaar al verhogen, maar dat stuitte op veel weerstand van zowel inwoners als lokale politici. De afgelopen tijd is gewerkt aan een ander voorstel.
Er wordt volgens het gemeentebestuur een 'behoedzame stijging' van het tarief voorgesteld. In tegenstelling tot de vorige keer komt het college ditmaal met een uitgebreidere onderbouwing van de kostenstijging. Iets wat de partijen in de raad graag wilden.
In het nieuwe plan gaan inwoners volgend jaar drie cent per kilo meer betalen voor het afval in de grijze container. In het vorige voorstel was de verhoging 24 cent. Ook met de lichtere verhoging kan het college een sluitende afvalbegroting maken.

Betalen voor de groene container

Het college houdt vast aan het schrappen van het gratis legen van de groene container. Vaak worden containers met een bodem gft-afval aangeboden. Daardoor moeten vuilniswagens veel rijden en dat kost geld. Er moet straks 2,12 euro betaald worden voor elke keer dat de bak bij de weg gezet wordt. Het gewicht maakt dan niet uit. In het vorige voorstel kostte dit één euro.
De overeenkomst tussen het oude en nieuwe voorstel is dat er een streep door de gratis service voor het extra legen van de groene container gaat. Het college vindt dat verantwoord, omdat volgens hen slechts tien procent van de inwoners daar gebruik van maakt.

Minder vaak naar grofvuil

Er wordt vastgehouden aan een beperking op het aantal keren waarop gratis grofvuil bij de milieu-straten kan worden ingeleverd. Nu is dat vier keer per jaar en straks één keer. Een maatregel waar inwoners vorige keer hun onvrede over lieten blijken op sociale media.
Het college vindt dit legitiem omdat volgens hen ruim 68 procent van de Hogelandsters geen enkele of maar één keer per jaar grofvuil naar de milieustraten brengt. Inwoners kunnen wel viermaal per jaar gratis tuinafval naar Usquert blijven brengen.

Beter afval scheiden

De bedoeling van het college is om een goede balans te vinden tussen het serviceniveau, de kwaliteit van de afvalscheiding en de kosten. De gemeente wil voorkomen dat het vaste tarief steeds verder stijgt. Ook wil de gemeente alle inwoners van Het Hogeland stimuleren om goed afval te scheiden en de kosten die dit meebrengt voor alle inwoners zo laag mogelijk houden.
Inwoners die kwijtschelding van de afvalstoffenheffing ontvangen, wil het college ook meer stimuleren om afval te scheiden. Voorstel is om hen straks 75 procent van de gemiddelde kosten voor kilo’s en legen van de containers te vergoeden. Nu is dat negentig procent. Het vaste jaarlijkse tarief hoeven zij dan nog steeds niet te betalen: de volledige kwijtschelding daarvan blijft bestaan.
De gemeenteraad moet het nieuwe voorstel om de tarieven te wijzigen nog goedkeuren. Binnenkort wordt daarover gesproken.