Donar in financieel zwaar weer: 'Tering moet naar de nering om continuïteit te waarborgen' (update)

Ongeloof bij de spelers van Donar
Ongeloof bij de spelers van Donar © Orange Pictures
Donar verkeert financieel (opnieuw) in zwaar weer. De Groningse basketbalclub laat weten dat het de tering naar de nering zal moeten zetten 'om de continuïteit van de club te waarborgen'. Gesprekken met crediteuren zijn intussen in volle gang.
Er is volgens de club 'een flink gat geslagen in de begroting'. Oorzaak daarvan noemt Donar onder meer de slechte start van de competitie, waarna de coach en meerdere spelers de wacht kregen aangezegd en vervangen moesten worden.
Daarnaast zijn ook de naweeën van de coronaperiode en de effecten van de inflatie redenen van de huidige financiële problemen, aldus de club.

In gesprek met crediteuren

'De afgelopen periode zijn we met een groot aantal crediteuren in gesprek gegaan om afspraken te maken over achterstallige betalingen', aldus Donar in een persbericht. Samen met de raad van Toezicht buigt het bestuur van de club zich over de financiële huishouding.
Het bestuur beraadt zich op keuzes om basketbal op het hoogste niveau in Groningen te houden
Persbericht Donar
'Ook brengen we momenteel in kaart welke keuzes we als bestuur moeten maken om de club de komende jaren op het hoogste niveau in Groningen te behouden', aldus het persbericht.

'Je raakt uit balans'

'Aan het begin van het seizoen maak je een begroting. Je moet een heel jaar lang spelers huisvesten, leaseauto's vastleggen, medische zorg, et cetera. Dus 95 procent van je kosten geef je al uit', zegt voorzitter Jannes Stokroos in een toelichting op Radio Noord.
'Maar mensen kopen minder tickets voor de wedstrijden, bijvoorbeeld omdat ze keuzes moeten maken door de hoge inflatie. De slechte prestaties aan het begin van het seizoen hielpen ook zeker niet. Mensen gaan niet graag naar ploegen toe die veel verliezen. Dan krijg je dat je uit balans raakt.'
Volgens Stokroos moet de komende maanden duidelijk worden hoe groot het tekort precies is. 'We proberen nu betalingsregelingen te treffen met de crediteuren.'

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat Donar in financieel zwaar weer verkeert. De club, die in september zijn vijftigjarig bestaan als profclub viert, maakte ook in 1983 en 2002 zware tijden door.

Penningmeester stapt op

Penningmeester Ronald Arkema heeft zijn werkzaamheden met onmiddellijke ingang neergelegd, al heeft dat volgens de club niet met de financiële problemen maar met 'persoonlijke omstandigheden' te maken.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van voorzitter Jannes Stokroos