Midden-Groningen kiest unaniem voor status regenbooggemeente

Een regenboogvlag
Een regenboogvlag © RTV Noord
De gemeente Midden-Groningen wordt een regenbooggemeente. Dat betekent dat het gemeentebestuur actief beleid gaat maken om de positie van LHBTI+-personen in de gemeente te verbeteren.
Tijdens het debat donderdagavond over het voorstel bleek al snel dat alle partijen in de raad het onderwerp belangrijk vonden, maar dat niet elke partij de behoefte had om voor zaken als weerbaarheid, sociale acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTI+-gemeenschap specifiek beleid te maken.

'Hokjes creëren'

Raadslid Sharon Brinkkemper van de Boer en Burger Partij Midden-Gronigen vertelde tot de doelgroep van het voorstel te behoren, maar geen behoefte te hebben aan specifiek beleid voor deze gemeenschap.
'Door specifiek beleid te gaan voeren voor deze doelgroep creëer je weer hokjes, hokjes waar ik niet in gestopt wil worden en mijn partner en mijn vrienden ook niet', zei Brinkkemper.

Geen aparte portefeuille

De VVD zette ook vraagtekens bij het maken van specifiek beleid voor een bepaalde doelgroep. Na meerdere schorsingen en verschillende aanpassingen aan het voorstel gingen beide partijen akkoord met het plan. De raadspartijen hebben gezamenlijk afgesproken dat er een integraal regenboogbeleid komt en dat de doelgroep alleen specifiek wordt benoemd waar nodig. Ook komt er geen aparte portefeuille diversiteit & inclusie zoals eerder was voorgesteld.

Unaniem

GroenLinks-raadslid Roshano Dewnarain was de initiatiefnemer van het voorstel dat uiteindelijk unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad.