Misverstand: Groningen zocht locatie voor virtuele waterstofbank

Een artist impression van een groene waterstoffabriek
Een artist impression van een groene waterstoffabriek © ISPT
De Europese waterstofbank die Groningen hoopte binnen te halen, blijkt geen fysieke instelling te zijn. Van het 'vestigen van deze bank' in onze provincie is dan ook geen sprake.
De provincie Groningen zag het wel zitten: een Europese waterstofbank in het Noorden. Als waterstofregio (ook wel: Hydrogen Valley) van Nederland zou Groningen volgens commissaris van de Koning Rene Paas de enige logische plek zijn.
Door de ervaringen met gas heeft Groningen bovendien 'de kennis en kunde in huis'. Naast Groningen stelde ook de provincie Limburg zich kandidaat.

Ander soort bank

Maar beiden komen van een koude kermis thuis. NRC wist woensdag te melden dat het helemaal niet gaat om een 'fysieke entiteit' die 'ergens in de Euroepese Unie (...) een locatie moet vinden'. Dat was het antwoord van energieminister Rob Jetten op Kamervragen van Silvio Erkens (VVD). Het Kamerlid wilde van de minister weten of het kabinet de kandidaatstelling steunde.

Verwarrend

Geen gebouw op een locatie dus. Maar 'een set aan financiële beleidsinstrumenten' om de waterstofproductie aan te jagen.
Blijkbaar was de term 'waterstofbank' verwarrend. Een zegsman namens Groningen stelt in een reactie dat de Europese Commissie 'in haar eerste voorzet onvoldoende heeft omschreven of er een fysieke locatie voor de bank buiten Brussel zou komen'.

Energietransitie

De Europese Unie wil de 'bank' voor het eind van het jaar in het leven roepen om de productie van hernieuwbare waterstof de komende jaren te verdubbelen. Waterstof is volgens velen belangrijk in de energietransitie.