OM gaat in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van voormalig verpleegkundige Theodoor V. van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). De man wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.
De raadkamer van de rechtbank in Assen besloot vorige week donderdag dat de verdenking tegen V. niet sterk genoeg is om hem langer vast te houden. Die beslissing wil het OM aanvechten bij het Gerechtshof in Leeuwarden. Het OM wil het voorarrest van V. met zestig dagen verlengen.

Twintig slachtoffers

De 31-jarige man uit de Drentse gemeente Noordenveld werkte tijdens de coronapandemie als longverpleegkundige in het ziekenhuis. De verdachte heeft volgens het OM, zonder instructies van een arts, medische handelingen uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. In gesprekken met hulpverleners van de GGZ Drenthe zou hij volgens het OM meerdere malen hebben verteld dat hij in het ziekenhuis de levens van een twintigtal patiënten voortijdig heeft beëindigd.

Ontkennen

V. zat sinds maandag 17 april vast en is donderdag 1 juni vrijgelaten. Zijn advocaten lieten vorige week nog weten dat hij ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd en dat hij meewerkt aan het onderzoek.

Onzekerheid

Het is nog niet bekend wanneer de raadkamer van het Gerechtshof in Leeuwarden de zaak gaat behandelen. Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die meerdere families van mogelijke slachtoffers bijstaat, laat weten te hopen dat er nu ook snel meer duidelijkheid komt voor zijn cliënten. 'De afgelopen periode is heel zwaar geweest voor de verschillende cliënten. De onzekerheid over wat er met hun dierbare familielid is gebeurd vreet aan hen.'