Westerkwartier: 'Snijden in buslijnen 35 en 36 onacceptabel'

Een lijnbus van Qbuzz in Groningen
Een lijnbus van Qbuzz in Groningen © ANP
De gemeente Westerkwartier vindt het onacceptabel dat het OV-bureau Groningen-Drenthe gaat snijden in de buslijnen 35 en 36. Westerkwartier heeft een brief op poten naar het bureau gestuurd waarin het erop aandringt de maatregel in te trekken.
Snijden of het zelfs helemaal schrappen van deze lijnen gaat ten koste van de leefbaarheid van Oldehove, Saaksum, Aduarderzijl, Ezinge, Feerwerd en Garnwerd schrijft de gemeente.
Met de brief sluit Westerkwartier zich aan bij de zorgen van Verenigingen van Dorpsbelangen in de betreffende dorpen.

Minder reizen na corona

Omdat er na ‘corona’ minder wordt gereisd met de bus, wil het OV-bureau buslijn (36) van Oldehove naar Winsum alleen nog in de spits laten rijden. Deze lijn zou helemaal verdwijnen als het OV-bureau besluit om nog eens 2,15 miljoen euro extra te bezuinigen. Bij lijn 35, Oldehove-Groningen, wordt er in de avonduren niet meer gereden. De aanpassingen zouden ingaan bij de dienstregeling van 2024.
Met het schrappen komt de leefbaarheid in het dorp verder onder druk te staan
Gemeente Westerkwartier
Het afschalen van lijn 36 heeft negatieve gevolgen voor bijvoorbeeld kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan in Groningen, Winsum en Warffum. Ook het toerisme gaat lijden onder de beperktere dienstregeling, stelt de gemeente. Zo zouden Museum Wierdenland, campings en BenB’s minder goed bereikbaar zijn, waarvan vooral Pieterpadlopers de dupe zouden worden. Ook de bereikbaarheid van station Winsum staat onder druk volgens Westerkwartier.

'Fiets en hub-taxi slechts deels oplossing'

Volgens het OV-bureau zijn de fiets en de hub-taxi mogelijke alternatieven, maar volgens de gemeente is dat slechts zeer ten dele een oplossing en ‘wordt het gebruik van de auto hier helaas mee gestimuleerd.’
Ook het schrappen van bussen in de avonduren in lijn 35 is volgens de gemeente zeer ongewenst. Westerkwartier schrijft: ‘Voor Oldehove is dit een forse reductie in de bereikbaarheid. Ook hier zal de hub-taxi in onze ogen geen volwaardig alternatief kunnen zijn. Met het schrappen komt de leefbaarheid in het dorp verder onder druk te staan.’

Afbreuk aan de kwaliteit

Naast de buslijnen in het Middag-Humsterland maakt de gemeente zich kwaad over het schrappen in de frequentie van Q-link 3 (Leek-Groningen) en Q-liner 30 via de snelweg A7 (Drachten-Groningen, met haltes bij Marum, Boerakker en Leek). Schrappen van een aantal ritten doet afbreuk aan de kwaliteit die het Hoogwaardig Openbaar Vervoer naar Groningen eist, stelt Westerkwartier.
Juist de hoge frequentie van de ritten maakt het volgens de gemeente aantrekkelijk om de bus te pakken. ‘Een niet onaanzienlijk deel van het woon-werk verkeer tussen Leek/Tolbert en de stad Groningen heeft het gemak hiervan ervaren en maakt derhalve geen gebruik van de auto’, schrijft de gemeente in de brief.