De stekker gaat eruit bij zaalvoetbalclub Leekster Eagles

De vertrekkende Stan van der Wal scoort het voorlaatste doelpunt van Leekster Eagles
De vertrekkende Stan van der Wal scoort het voorlaatste doelpunt van Leekster Eagles © Jannes Veenstra
‘Ik wens u een heerlijk avondje Leeksterrrrr Eagles.' Speaker Tom Stuve heeft deze woorden op vrijdagavond honderden keren door het sportcentrum in Leek laten klinken. Maar dat is verleden tijd. Er is onvoldoende basis om de zaalvoetbalclub in de benen te houden.
De jeugdafdeling is tot nul gereduceerd waardoor er geen aanvulling is voor de andere teams. Bovendien stopt hoofdsponsor Amysoft. Het contract van de belangrijkste geldschieter eindigde na drie jaar. Dat het bedrijf uit Leek zou stoppen was al vroegtijdig aangegeven.

St. Juste en Van der Wal vertrekken

Op sportief vlak is de selectie dusdanig uitgedund dat het niet haalbaar is om op eredivisieniveau te acteren. Yoshua St. Juste en Stan van der Wal vertrekken naar landskampioen Hovocubo. De broers Erolind en Getuar Derguti stoppen met zaalvoetbal. Het zijn allemaal redenen waarom de vereniging het veertigjarig jubileum net niet haalt. Het is wel de bedoeling om daar volgend jaar bij stil te staan. Dat kan ook, want de vereniging wordt niet opgeheven. Er worden alleen geen teams ingeschreven bij de KNVB. Dat geeft wellicht de hoop om op termijn een doorstart mogelijk te maken.

Drie bestuurders

Ook op bestuurlijk vlak was het de afgelopen jaren moeilijk om de club in de benen te houden. Voorzitter Peter Westra heeft na jaren van ‘dan doe ik het nog wel weer’ besloten om te stoppen.
Voor het driekoppige bestuur, dat verder bestaat uit secretaris Gerke Hoogeveen en bestuurslid algemene zaken Stieneke Ottema, was het simpelweg ook niet meer te doen om goed leiding te geven aan de club. Verder is er maar een handjevol vrijwilligers waarop een beroep gedaan kan worden. Alle drie treden ze af en laten een club achter die aan hun financiële verplichtingen kan voldoen. Er is sprake van een sluitende begroting.

Doel was play-offs

Sportief ging het de voorbije jaren voor de wind. Leekster Eagles wist zich onder leiding van trainer Bas Lulofs vrij eenvoudig te handhaven in de eredivisie. Voor volgend seizoen had de coach zelfs als doel om de play-offs om het kampioenschap te bereiken.

Spelers komen vrij

Leekster Eagles werd opgericht in mei 1984. Voor het veertigjarig jubileum waren al plannen gesmeed. Hoe en door welke club de opengevallen plek in de eredivisie wordt ingevuld is niet bekend. De spelers zijn vrij om naar een andere club te gaan.
De laatste wedstrijd van Leekster Eagles was op vrijdag 19 mei. In Leek werd het 2-2 tegen Volendam.