Bauke Mollema nieuwe leider in Vuelta

LA COVATILLA (ESP.) - Bauke Mollema schrijft Groninger wielergeschiedenis in Spanje. De Rabo-renner is sinds zondag de nieuwe leider in de Ronde van Spanje.
In de negende etappe werd de Groninger wielrenner knap tweede. Dankzij bonificatieseconden staat hij in het algemeen klassement nu één seconde voor op Joaquin Rodriguez. Mollema is ook de nieuwe leider in het combinatieklassement.
Mollema, die deel uitmaakte van een kopgroep van zes, moest alleen de Ier Daniel Martin voor zich dulden. De negende etappe ging van Villacastin naar Sierra de Bejar, met aankomst bovenop La Covatilla, een col van de eerste categorie. In de slotfase van die beklimming versnelden de Sky-coureurs Christopher Froome en diens kopman Bradley Wiggins, waarna klassementsleider Rodriguez moest afhaken.
Mollema kon het tempo van de twee Britse wielrenners wel volgen, net als de Spanjaard Juan José Cobo, de Italiaan Vincenzo Nibali en Martin. De Ier van Garmin toonde zich vervolgens in de spurt net iets rapper dan Mollema.
Mollema verdedigt maandag tijdens een individuele tijdrit een voorsprong van één seconde op Rodriguez, terwijl Nibali negen tellen moet goedmaken. Erkend tijdrijder Wiggins (13e) heeft exact 1 minuut achterstand op de Groninger.
Mollema is de eerste Nederlandse klassementsleider in de Vuelta in zeven jaar. In 2004 was Max van Heeswijk de laatste oranjecoureur die de koppositie in de Ronde van Spanje claimde. "Het gaat goed'', aldus Mollema. "Ik ben elke dag wat plekjes opgeschoven in het klassement, maar ik dacht geen moment aan het 'rood'. Het was stom dat ik die Martin niet beter in de gaten heb gehouden. Ik had in zijn wiel moeten zitten, toen hij versnelde.''