Politie maakt einde aan actie Greenpeace

EEMSHAVEN - De politie heeft een einde gemaakt aan de blokkade van de bouwplaats van RWE/Essent in de Eemshaven. Actievoerders van Greenpeace hebben de hele dag de toegang naar de bouwplaats van de kolencentrale geblokkeerd.
Greenpeace wilde doorgaan met de actie, totdat de rechter beslist dat de bouw van de kolencentrale moet worden stopgezet. de rechtszaak daarover dient later deze week.
De fracties van GroenLinks en de SP hebben zich achter de actie van Greenpeace geschaard. Zij eisen ook dat de bouw van de kolencentrale onmiddellijk wordt gestaakt.

RWE/Essent vraagt om ingrijpen

RWE/Essent schakelde burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond in om op te treden tegen de blokkade door Greenpeace. Volgens het concern was de veiligheid in het geding, omdat er geen ambulance of hulpverleningsdienst in of uit kon. Greenpeace bestreed dat, in geval van een calamiteit zouden de actievoerders een toegangspoort hebben vrijgemaakt. Bouwvakkers maakten vervolgens een alternatieve toegang door een deel van het hek los te knippen.
Overleg van burgemeester Van Beek met de actievoerders leidde niet tot resultaat, waarna de politie opdracht heeft gekregen de blokkade op te heffen. De actievoerders boden geen weerstand tegen de ontruiming.
RWE/Essent had al besloten te zullen stoppen met heien. nadat de Raad van State vorige weet de vergunning krachtens de Natuurbeschermingswet vernietigde. Greenpeace is daar voorlopig tevreden mee.
Inmiddels is de blokkade weg en kunnen vrachtwagens het terrein van RWE/Essent het terrein weer op.