Aanvallend rijdende Mollema stijgt naar zesde plaats

Bauke Mollema won een positie in het klassement
Bauke Mollema won een positie in het klassement
ESTACIÓN DE MONTANA MANZANEDA (SPA.) - Bauke Mollema is woensdag in de elfde etappe van de Ronde van Spanje gestegen naar de zesde positie in het algemeen klassement. Bovendien behield Mollema de witte trui als leider van het combinatieklassement.
In de rit over ruim 170 kilometer bleef David Moncoutie over uit een omvangrijke kopgroep. De Fransman kwam solo over de streep op het ruim 1700 meter hoog gelegen Montaña Manzaneda. Mollema reed attent en bleef lange tijd bij de groep der favorieten.
Tot drie kilometer voor de finish. Ploeggenoot Tom-Jelte Slagter uit Slochteren voerde het tempo op en nam een sterke Mollema mee. Beiden trokken ten aanval, waarna Mollema alleen door ging. De aanval slaagde niet, omdat de rest onder leiding van Bradley Wiggins weer terug kwam.
Gevolg was wel dat klassementsleider Christopher Froome in de problemen kwam en de rode trui kwijtraakte aan Wiggins. Mollema was zestiende in de daguitslag op 3.08 minuten van de winnaar en steeg naar de zesde plaats in de algemene rangschikking met een achterstand van 47 seconden. Slagter werd 41e op bijna vier minuten van Moncoutie.